Zeeolifant herkent rivaal aan stem
Mannelijke zeeolifanten herkennen hun rivalen in het paarseizoen aan hun geblaf, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
De zeeolifanten zijn zo goed in het herkennen van stemmen van andere mannetjes dat ze specifieke individuen al van een afstandje horen aankomen. Daardoor kunnen ze op tijd op de vlucht slaan voor hun meest dominante rivalen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.
De wetenschappers namen met een geluidsrecorder de blaffende geluiden op die mannelijke zeeolifanten tijdens het paarseizoen maken bij hun gevechten om vrouwtjes. Ze brachten nauwkeurig in kaart wie de gevechten won en welke dieren zich het meest dominant gedroegen.
Vervolgens lieten ze de geluiden van de vechtende dieren horen aan enkele mannetjes uit dezelfde kolonie. Wanneer de zeelolifanten het geluid van een zwak onderdanig mannetje hoorden, begonnen ze hard terug te blaffen. Als ze echter werden geconfronteerd met het geblaf van een dominante soortgenoot, sloegen ze vrijwel onmiddellijk op de vlucht.
Identificatiesignaal
De dieren hadden de stemmen van hun rivalen onthouden van eerdere gevechten, zo bleek uit een vervolgexperiment. Toen de opgenomen geluiden van de zeeolifanten werden afgespeeld aan mannetjes uit een andere kolonie, bleken deze dieren namelijk niet of nauwelijks te reageren op het geblaf.
“We hebben daarmee aangetoond dat de roep van mannetjes dient als een soort identificatiesignaal”, verklaart hoofdonderzoeker Caroline Casey. “Elk mannetje in een kolonie leert om de stemmen van zijn rivalen te herkennen, zodat hij weet hoe hij erop moet reageren.”
Bron: NU.nl