Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Zilverschat ‘opgedoken’ van recorddiepte

Een Brits team heeft voor bijna vijftig miljoen euro aan zilveren munten geborgen. De ‘schat’ is afkomstig van een Brits schip dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers tot zinken werd gebracht.

Deep Ocean Search (DOS) haalde enkele tonnen aan munten naar boven. Volgens de BBC is dat met de huidige zilverprijs ongeveer 47 miljoen euro waard. De opbrengst is grotendeels naar de Britse staat gegaan, de oorspronkelijk eigenaar van de munten. DOS heeft wel een percentage gekregen.

Het stoomschip City of Cairo was in 1942 met ongeveer 300 mensen aan boord op weg van Bombay naar Engeland, zonder begeleiding van oorlogsschepen. De zilveren Indiase rupees aan boord waren bedoeld om de oorlog tegen de Duitsers te financieren. Daar is het nooit van gekomen. Door twee torpedo’s van een Duitse duikboot, de U-68, werd het schip naar de bodem van de oceaan gezonden.

Diepterecord
DOS ontdekte het schip in 2011, ruim 700 kilometer ten zuiden van het eiland St. Helena in de Atlantische Oceaan. Met de duikactie naar de SS City of Cairo is een wereldrecord neergezet. Nooit eerder werd van zo’n diepte, 5 kilometer en 150 meter, een schat naar boven gehaald.

DOS_-_City_Of_Cairo_2DOS_-_City_Of_Cairo_4

 

 

 

 

 

De munten werden in september al opgedoken, maar DOS moest dat nog even stilhouden van de Britse regering. De munten zijn door de Britten omgesmolten en verkocht.

Klik hier voor meer foto’s van de schat en andere projecten van Deep Ocean Search.

Foto’s: DOS

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief