Zeelandflitsen 2010: de winnende Masters
Begin mei vond in Zeeland de jaarlijkse Zeelandflitsen plaats, een shoot-out voor beginnende en ervaren fotografen en filmers. Vandaag de winnende foto’s van de Masters.
Zeelandflitsen wordt zoals elk jaar georganiseerd door de Audiovisuele Commissie van de NELOS, de Vlaamse duikbond. De wedstrijd staat open voor fotografen en filmers van alle nationaliteiten. Wat de organisatie echter opviel, was dat er «opvallende weinig Nederlanders meededen, terwijl andersom de Belgen bij Nederlandse wedstrijden altijd ruim vertegenwoordigd zijn».Op 12 juni werden de winnaars bekendgemaakt. Wij zullen hen presenteren in een reeks artikelen. We beginnen met de Masters onder de fotografen.
Voorwaarden
De Masters moesten drie beelden indienen: één Macro, één visportret, één breedhoekopname (landschap). Omdat die laatste categorie in de Zeeuwse wateren niet altijd evident is, vielen sommige fotografen al onmiddellijk buiten de prijzen. De voorzitter raadde fotografen en modellen aan verder op elkaar in te spelen om aldus betere resultaten te halen.
Wat de jury opviel en hun waardering wegdroeg, waren enkele opnamen waarbij de makers getracht hadden experimentele beelden te maken. Het was alleen spijtig dat deze ideeën onvoldoende uitgewerkt waren en de jury raadde de makers dan ook aan hun creatieve spinsels verder uit te werken.
Tot spijt van de jury moest een aantal beelden geweigerd worden, omdat ze niet voldeden aan de criteria: een visportret is een portret van een vis, niet van een krab of kreeft; een macro heeft een bepaalde afbeeldingsmaatstaf. Maar buiten deze schoonheidsfoutjes waren de beelden van een zeer hoog niveau.
En de winnaars zijn…..
1. Gery Beeckmans
2. Daan Delbaere
3. Peter Van den Eynde
Wij feliciteren hen van harte en presenteren je hieronder hun winnende serie foto’s met een kort commentaar van de jury.
Gery Beeckmans
Juryrapport: «Visportret: het standpunt van de fotograaf is hier van doorslaggevend belang geweest om niet alleen een mooi beeld op te bouwen maar om de nodige spanning eraan toe te voegen, wat dit beeld onderscheidt van de anderen.»
Daan Delbaere
Uit het juryrapport: «Breedhoek: Daan heeft getracht zijn onderwerp op een sterk punt te positioneren maar is daar niet helemaal in gelukt waardoor er boven het onderwerp een ruimte vrij kwam waar er een stuk van het beeld onbenut bleef. Niettegenstaande deze beperking heeft Daan een zeer mooi uitgelicht beeld geproduceerd waarin het model haar belangstelling voor het onderwaterleven sterk laat blijken. »
Peter Van den Eynde
Uit het juryrapport: «Breedhoek: Peter had een mooi beeld gemaakt met aandacht voor opbouw en belichting. Was de camera hier iets lager gebracht, dan hadden we een topbeeld gehad waarin het iets te veel water boven het model en de uiteinden van de fuik op hun juiste plaats zouden terechtgekomen zijn. »