Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Wrak – De Charles Brown bij Statia

De Charles Brown is een beroemdheid. Het wrak op de bodem bij Sint Eustatius is een duik meer dan waard.

Een duik die je niet mag en niet wilt missen als je op het eiland Sint Eustatius of Statia bent, is dat van de Charles Brown. Beter gezegd, je kunt er nauwelijks omheen.

Het eiland kocht het schip, dat ooit kabels legde voor AT&T, voor het symbolische bedrag van één Amerikaanse dollar. Vele vrijwilligers op het Caraïbische eiland hebben meegewerkt om het enorme schip te preparen voor een nieuw bestaan als kunstrif op de bodem van de oceaan. Uiteindelijk werd de Charlie Brown op 25 juli 2023 afgezonken.

De Charles Brown is met zijn lengte van 100 meter een van de grotere en zeker indrukwekkende wrakken in het Caraïbisch gebied. Als je afdaalt, zie je het wrak in het heldere water al liggen – spectaculair! Het dek en de enorme katrollen zijn nu overwoekerd met zeewaaiers en sponzen, een kleurrijk geheel. Boven het wrak hangen grote scholen van horsmakrelen en ‘Charlie’, de barracuda die op het wrak leeft, houdt een oogje in het zeil. Op de bodem kom je vele geelkopkaakvissen tegen, misschien beter bekend als de Yellow Headed Jawfish. Schildpadden zwemmen er ook vaak rond, net als rifhaaien. Met een beetje geluk zie je ook de gevlekte adelaarsrog boven het wrak zweven.

Het diepste punt – de bodem – bevindt zich op 31 meter. Bij het hoogste punt van het wrak is het 18 meter diep, waardoor het ook voor minder ervaren duikers een mooie duik is. De Charles Brown is net een goede wijn – hoe langer het wrak er ligt, hoe mooier het wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief