Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WNF-Rangers geven koraal Caribisch Nederland kleur

wnf_rangers_koraal”Gezond koraal? Help allemaal!” riepen vele honderden kinderen vandaag in Burgers’ Zoo in Arnhem. Daarmee gaven zij het startsein voor de WNF-Rangeractie 2014 die dit jaar als doel heeft zoveel mogelijk geld in te zamelen voor betere bescherming van onze eigen Nederlandse koraalriffen.

Weinig mensen weten dat Nederland tropisch koraal binnen de grenzen heeft. Dat komt doordat Bonaire, Saba en Sint Eustatius sinds 2010 bijzondere gemeenten zijn. De koraalriffen rond de eilanden behoren tot de mooiste en gezondste in het Caribisch gebied. Ze barsten van het leven en zijn belangrijk voor tropische vissen, schildpadden, dolfijnen en haaien. Toch neemt de druk op de kwetsbare onderwaterwereld toe. Vervuiling, kustbebouwing, verkeerde visserij en scheepvaart tasten het koraal van Caribisch Nederland aan. Ook is er te weinig geld om de beschermde zeegebieden rond de eilanden goed te beheren.

Inzameling voor natuurbescherming
Daarom komen WNF-Rangers en andere kinderen in actie voor het Nederlandse koraal. In Burger’s Zoo gaven vandaag zo’n achthonderd kinderen de aftrap voor de Rangeractie. Samen met Levi van Kempen, bekend van het Ranger Dierenjournaal op Disney XD, kleurden zij een enorme koraalpuzzel in. Op die manier maakten zij het koraal symbolisch gezond. Tot eind mei houden vele duizenden WNF-Rangers en andere kinderen leuke en originele inzamelingsacties voor dit bijzondere stukje Nederland. Ook hebben veel scholen het gratis lespakket over koraal aangevraagd.

De jaarlijkse WNF-Rangeractie is Nederlands grootste inzamelingscampagne van kinderen voor natuurbescherming. De opbrengst komt direct ten goede aan projecten van het Wereld Natuur Fonds. Vorig jaar haalden de kinderen ruim drie ton op voor de neushoorns in Zuid-Afrika die ernstig worden bedreigd door explosief gestegen stroperij. Dankzij het geld hebben parkwachters een betere uitrusting gekregen en zijn vorig jaar twaalf dieren verhuisd naar nieuwe leefgebieden, zodat de populatie neushoorns zich beter kan uitbreiden. Dit jaar gaat het ingezamelde geld naar betere bescherming van het koraal in Caribisch Nederland. Het wordt bijvoorbeeld besteed aan training van parkwachters, nieuwe surveillanceboten en beter toezicht op legstranden van zeeschildpadden.

Beste actievoerder mag naar Bonaire 
De WNF-Rangeractie loopt tot en met 31 mei. Iedereen die actie voert voor het koraal in Caribisch Nederland ontvangt een leuke beloning. Eén actievoerder wint een reis naar Bonaire om met eigen ogen te zien hoe bijzonder het Nederlandse koraal is. Hij of zij mag ook meehelpen aan bescherming van zeeschildpadden. Daarnaast winnen zes kinderen die ludieke acties hebben gehouden een verzorgde dag achter de schermen in Burgers’ Zoo.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief