Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WK-waardig: Kattendijke

Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?

Kattendijke en duikstek De Stelhoeve zijn enige duikstek aan de zuidzijde van de Oosterschelde die geselecteerd zijn. De ligging is hier gunstig bij een stevige zuidwestenwind en de faciliteiten zijn ook erg uitgebreid. Reden genoeg om ook hier eens onder te duiken en de schoonheid van de Oosterschelde te ontdekken.

Kattendijke__64_

Te water gaan

Begin 2014 zijn de voorzieningen op deze duikstek flink verbeterd, er is een zogenoemde “hotspot” gecreëerd. Onder aan de Oude Zeedijk is een ruime parkeerplaats voorzien met een toiletgebouw en douchegelegenheid en kun je er zelfs met een gezelschap barbecueën als je daar zin in hebt. Werkelijk aan alles is gedacht. Boven aan de Oude Zeedijk is ook een grote parkeerplaats en zelfs parallel aan de weg kan geparkeerd worden. Het spreekt voor zich dat dit veel duikers trekt en het hier geregeld erg druk is. Ga je hier duiken, kies dan je eigen strategie voor wat betreft het parkeren, want de voorzieningen onder aan de Oude Zeedijk zijn op relatief grote afstand van het water. Ook zul je in dit geval de dijk moeten beklimmen en helaas is daar geen trap aanwezig. Aan de waterkant is wel een mooie betonnen trap voorzien, zodat je erg eenvoudig richting het water kunt lopen. Naast deze trap is een soort betonnen bank gemaakt, waar familie, vrienden of de kantwacht plaats kunnen nemen. Pas wel goed op bij het oversteken van de weg, want er kan hier hard gereden worden ondanks de 30km/u-zone.

Steile wand

kattendijke_instapBij hoog water stap je erg eenvoudig het water in, bij laag water zul je nog een stukje over glibberige stenen moeten lopen en daarna nog via een klauterpartij tussen de oesters te water gaan. Pas bij laag water dus goed op waar je je voeten zet! Tijdens het WK Onderwaterfotografie in mei 2015 beslaat de competition zone een flink oppervlak aan weerszijde van de instap. Het gebied is zo’n vierhonderd bij honderd meter groot, wat kansen genoeg biedt voor de fotografen. Vanaf de instap kun je zowel naar het oosten als het westen duiken, dat is vooral afhankelijk van het tij. Het kan hier redelijk stromen, dus duik vooral op de kentering en denk goed na over je duikplan. Ga je tegen de stroming in of laat je jezelf meevoeren. Hoe dan ook, zowel bij hoog als laag water is hier zeer goed te duiken. Bij hoog water zul je wel eerst een stuk over een ondiepe bodem naar de steile wand moeten zwemmen. Vanaf hier kun je de gewenste diepte gaan volgen en genieten van het onderwaterleven van de Oosterschelde. De steile wand bestaat uit grote aantallen oesters die een mooie basis vormen. Tussen deze oesters vind je galathea kreeften, krabbetjes, zeeappels, heremietkreeften en brokkelsterren. Deze laatste soort kan plaatselijk in grote aantallen voorkomen en de bodem als een bewegend tapijt bedekken. Met een flinke brok geluk zou je hier wel eens verrast kunnen worden, er wordt bijna ieder jaar wel een zeepaardje gevonden!

Zoetersbout_rene_zeesterZoetersbout_rene_heremiet

Diepte

De duikstek gaat door tot grote diepte. Diepten tot veertig meter zijn geen uitzondering en ook hier schijnt nog veel leven te vinden zijn. Besef je wel dat de stroming hier vrij plotseling op kan komen en relatief stevig kan zijn. Houd hier dus rekening mee bij de duikplanning en bereid je goed voor! Natuurlijk is het helemaal niet nodig om zo diep te gaan om van de flora en fauna te kunnen genieten, want het mooiste gedeelte bevindt zich toch tussen de vijf en twintig meter. Naaktslakken zijn bijvoorbeeld veelvuldig te vinden – in het vroege voorjaar is de slanke waaierslak een veel geziene gast, maar ook andere naaktslakken worden het hele jaar door gezien. Zeesterren maken het geheel compleet met hun kleurige lichamen en op het zand is ook altijd wel een platvisje te vinden. Tussen de oesterwand tref je af en toe stukken zandbank aan, maar ook deze verdienen je aandacht. Allerlei slibanemonen huizen in het zand en kunnen de meest uiteenlopende kleuren hebben. Op deze slibanemonen komen dan weer de vlokslakken af en dat maakt het verhaal compleet. Het water ligt in de luwte van een zuidwesten wind, het zicht is hier gemiddeld genomen dan ook meer dan redelijk te noemen. Natuurlijk spelen nog andere factoren een rol bij het zicht in de Oosterschelde, maar het is zeker een positieve bijdrage dat de golven vaak niet direct op de kant slaan.

Het water uit

Beëindig je duik netjes zoals gepland, zo zul je niet verrast worden door de stroming en eventueel te ver van de instap terecht komen. Gebeurt dat wel, dan nog is het niet zo dat je het hele eind terug moet zwemmen. Ook op andere plaatsen langs de dijk kun je relatief goed het water uit. Helaas zul je dan wel een stuk terug moeten wandelen. Bij hoog water zal dit allemaal wat gemakkelijker zijn, bij laag water is het altijd even oppassen en zul je goed je evenwicht moeten bewaren. Eenmaal boven aan de dijk is een stukje alertheid weer geboden om ook nu de weg veilig over te kunnen steken. Een groot voordeel hier is dat je na je duik al je spullen op een mooi geasfalteerde parkeerplaats kunt afbouwen. Zo blijft de boel mooi schoon en ondertussen kun je nagenieten van je duik al turend over de Oosterschelde. In het westen zie je de Zeelandbrug liggen en in het oosten het dorpje Wemeldinge. Ook leuk om na de duik te bezoeken en te genieten van een drankje.

120150314_590_Kattendijke047_800x600RoelvanderMast_Galathea_800x600

Duikstek Kattendijke is een mooie plaats met goede voorzieningen en bij de in Nederland vaak aanwezige zuidwesten wind ligt het water mooi in de luwte. Dit maakt het een prima uitvalsbasis voor het duiken vanaf Zuid-Beveland. Ook het feit dat nog een flink aantal andere duikstekken in de buurt liggen, maken het duiken hier aantrekkelijk. Voor de gemiddelde Nederlander is het misschien iets verder rijden dan de duikstekken op Schouwen-Duiveland, maar laat dat geen belemmering zijn. Het is meer dan de moeite waard!

1Kattendijke_parkeerplaats1_01
Praktische informatie
  • Adres: Kruising Oude Zeedijk / Kokuitsweg, Kattendijke
  • Faciliteiten: Betonnen trap, parkeerplaats, toiletten, douche, spoelgelegenheid, bbq-voorziening
  • Dichtstbijzijnde vulstation: 5 minuten
  • Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocaties:
    • Wemeldinge tetjes
    • De Stelhoeve
    • Galjoen zonder Poen
    • Kleine Stelle
    • Anemonenveld

Foto’s: foto met galathea kreeft – Roel van der Mast, foto met duikers – Edwin van der Sande, overige foto’s – René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief