Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

De weg terug vinden

Kantduiken makkelijk? Niet voor iedereen, maar bij Murex Dive Resorts hebben ze er een oplossing voor gevonden. Verdwalen is daar zo goed als onmogelijk.

Veel duikers die hier komen, maken naast de bootduiken ook graag een kantduik, zoals wij Nederlanders maar al te goed kennen van Zeeland en bijna iedere ander stek in Nederland. Voor ervaren duikers is dat geen probleem – zij weten de weg wel terug te vinden – maar voor de onervaren duikers is het soms een hele uitdaging om weer terug te komen aan het strand bij het resort. Sommige mensen zijn gewoon niet goed in navigeren. Ik heb al heel wat uren doorgebracht aan de waterkant, turend en zoekend naar de lampen van de nachtduikers en maar hopend dat ze de juiste kant op gaan en niet een paar honderd meter verderop uit komen.

MxHRblog3In Manado hebben we nu de perfecte oplossing voor dit probleem gevonden. We hebben op het huisrif een aantal trajecten met onderwaterboeien gemaakt. Deze trajecten starten bij de instap en brengen je langs alle interessante plekken op het huisrif. Er zijn 3 trajecten: een dieper traject langs de reefballs, een traject naar links en één naar rechts voor het geval er stroming staat. Van nu af aan hoeven we ons dus geen zorgen meer te maken of onze gasten de weg terug kunnen vinden.

Op Bangka is zo’n traject niet nodig, het huisrif loopt redelijk steil naar beneden. Terug naar het strand navigeren is heel eenvoudig – gewoon terug naar het ondiepe! Maar hier hebben we een ander probleem. Het strand is niet heel breed en voor je het weet ben je te ver. Ook daar is een oplossing voor: we hebben de grenzen van het huisrif tot op 22 meter diepte gemarkeerd met dezelfde onderwaterboeien die we ook in Manado gebruiken. Je weet dus altijd wanneer je om moet keren en hoeft nooit ver terug te zwemmen aan het eind van de duik.

Op beide huisriffen zijn veel interessante dingen te zien. De reef balls in Manado zitten vol sponzen en koralen en het wemelt er van het leven – naaktslakken, bladvissen, schorpioenvissen, hengelaarsvissen en nog veel meer. Het huisrif op Bangka is erg mooi begroeid met veel zachte koralen en grote gorgonen. Er zijn 3 verschillende soorten pygmee-zeepaardjes te vinden: Bargibanti, Pontohi en Severensi zeepaardje. Maar wil je ze vinden, nee, dan wel één van onze duikgidsen mee. Anders kan je wel eens een paar duiken kosten voor je ze vindt!

Pygmy

Links:

http://www.murexdive.com/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief