Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Meer dan 2 uur genieten onderwater

Datum 25-04-2013
Locatie St. Annaland

De wekelijkse duik van John en Lia werd ditmaal de eerste lange van dit jaar. Een duik waarin genoeg te beleven viel om meer dan twee uur kopje onder te blijven.

P4254970Onze gebruikelijke maandagochtend duik samen met Lia is uitgesteld tot donderdag ik had BHV training dus halen we duik vandaag in.

Vandaag gaan we duiken op mijn favoriete duikplek namelijk St. Annaland deze plek staat hoog in de top tien van de duikstekken in Zeeland, waarom, ga er maar eens een keer duiken.

Ik heb Lia opgehaald en we rijden richting St. Annaland, het zonnetje schijnt nog niet echt maar de temperatuur is aangenaam en volgens Internet is de onderwater temperatuur ook heel goed aan het worden namelijk plus tien graden bijna tropisch dus.

Als we op de parkeerplaats aankomen zijn er flink wat werkzaamheden bezig, de kade van de haven word verbouwt en er komen appartementen aan de haven dan hebben we straks helemaal geen plek meer om je auto te parkeren als je gaat duiken.

ba7083208cWat opvalt als we in de haven kijken dat het al heel laag water is in eerste instantie denk ik dat we te laat zijn maar we zijn ruim op tijd het word gewoon heel erg laag water.

We gaan nog even naar het strandje om te kijken hoe het water eruit ziet als we bij het water aankomen ziet het er perfect uit je kunt een heel eind het water in kijken.

Omkleden en optuigen en richting het water, nu de temperatuur van de buitenlucht wat gestegen is kun je wel merken dat het wel heel erg warm word in je droogpak ik zal blij zijn dat ik in het water lig.

Richting het strandje gelopen en inderdaad het is erg laag water, vinnen aan bril op en snel onder en als we onder zijn is het zicht heel goed maar ik heb toch mijn fototoestel voorbereid op het hele kleine spul.

P4254817We gaan eerst naar links om toch nog een glimp van de snotolf onder het strandje op te vangen maar eigenlijk komen we zoveel andere dingen tegen dat we de snotolf helemaal vergeten zijn.

Ik vind veel millennium slakken overal waar je kijkt zie je wel een millennium slak en als we nog wat verder gaan zie ik nog een vlokslak voorbij kruipen erg mooi allemaal.

 

Heel de duik zie je zeesterren ik bedoel niet een paar maar honderden soms liggen ze er mooi voor maar met de droge en natte diopter erop krijg ik zo’n zeester nooit helemaal op de foto, ik maak nog wel een foto van de zeefplaat van een zeester, de zeefplaat is de ingang van zeewater om zijn hydraulisch systeem te laten werken.

4556f51001We zijn nu richting de overgang en als we daar aan komen zie ik gelijk een zilverblauwe knotsslak op een zeecypres zitten, hier kwam ik voor ik heb nu ook de snoots op mijn flitsers veranderd zodat ik ze nog beter kan uitlichten maar wat is dat richten moeilijk het is gewoon millimeter werk maar na veel proberen lukt het redelijk, ik vind nog een zeecypres met een aantal zilverblauwe knotsslakjes en die krengen zijn klein gelukkig heb ik een leesgedeelte in mijn bril zodat ik ze van heel dichtbij kan bekijken.

Ik zwem wat verder en ik zie in het roodwier een heel klein zeenaaldje liggen als ik het fototoestel in de aanslag houd zwemt hij er vandoor maar ik zal hem op de foto krijgen hoe dan ook, na meer dan tien foto’s krijg ik hem op de foto wat achteraf best wel een geslaagde foto is.

c82a7c2741Als we zo op ons gemak langs de overgang kom ik van alles tegen zoals wulken, vlokslakken, penseel krabben, grondels, hele kleine platvissen, heremiet kreeften waaronder een paar hele grote, hooiwagenkrabben en nog veel meer te veel om op te noemen.

Op een geven moment seint Lia met haar lamp naar mij en als ik dichterbij kom zie ik een slakje dat ik de eerste keer op St. Annaland zie namelijk een slanke waaierslak.

Lia had er al foto’s van gemaakt en nu ben ik aan de beurt, deze naaktslakjes vallen gewoon op omdat ze vuurrood zijn, prachtig.

Als Ik zo bezig ben kijk nog even rechts van mij en ik zie nog een slanke waaierslak zitten de duik kan gewoon helemaal niet meer stuk ik zie dat er veel eitjes bij liggen erg mooi.

We zijn al weer een tijdje onderweg en we besluiten weer richting het strandje te gaan ook hier komen we weer diverse slakjes tegen zoals een wierslakje, zilverblauwe knotsslakjes en heel veel millennium slakken en als we een wakame wier voorbij zwemmen wijst Lia op het blad, in eerste instantie zie ik niet veel maar als ik goed kijk zie ik daar een heel klein snotolfje liggen deze moet volgens mij net uit het ei zijn gekropen zo klein is hij.

Ik bestudeer hem goed en ik zie zelfs hoe klein hij ook is dat hij aan het jagen is er komt namelijk een stofje voorbij drijven en hij hapt er gelijk naar.

We gaan verder richting het strandje en ik kom nog hele grote spookkreeftjes tegen zelfs zo groot dat ik ze helemaal op de foto krijg dit is echt genieten.

We zijn nu bij het strandje aangekomen en als afsluiter maak ik nog wat foto’s van een puitaal helaas blijft hij niet zitten zoals altijd wanneer je de knop indrukt spurt hij naar een ander plekje.

Het word tijd dat we er uit gaan de manometer geeft nog vijftig bar aan en de computer geeft 123 minuten aan dit is weer de eerste twee uur plus duik van het jaar en het was gewoon twee uur genieten.

Na de duik nog even genoten van een bakje koffie en een koek en van het zonnetje dat nu lekker schijnt, wat is het leven van een duiker toch heerlijk, Lia bedankt voor weer een schitterende duik.

Duik 568, St. Annaland, Nederland. Ik ben 125 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:10 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 10 graden, het zicht was goed, ik ben maximaal 5,8 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief