Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat is het verschil tussen een spoel en een reel?

Op allebei zit een lijn, maar wat is eigenlijk het verschil tussen een vingerspoeltje en een reel? En wanneer gebruik je wat?

Scubapedia_logo

Met een spoel wordt vaak een vingerspoel bedoeld. Op deze compacte ronde houder wordt een lijn gewikkeld en meegenomen om bijvoorbeeld een decoboei of SMB op te laten. Een vingerspoel bestaat uit een kunststof of Delrin houder in combinatie met een musketonhaak of double ender om de lijn aan een boei te bevestigen.

Een reel is in feite een grote spoel met extra’s. Een reel is groter en er kan dus meer lijn op. Deze lijn wordt gebruikt voor het uitzetten van gidslijnen in wrakken, grotten of situaties met slecht zicht. Een reel is altijd voorzien van een blokkering en rem, waarmee de lijn vastgezet kan worden op een bepaalde lengte. De lijn kan strak vastgemaakt worden, zodat duikers deze kunnen volgen zonder in de lijn verstrikt te raken. Aan het handvat kun je de reel comfortabel vasthouden tijdens het uitzwemmen van de lijn en het weer oprollen van de lijn op de terugweg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief