Walvissen horen meer sonargeluid dan gedacht
Walvissen en dolfijnen horen meer geluiden van sonarapparatuur dan tot nu toe werd aangenomen.
Het gaat om relatief zachte geluiden, maar de sonarsignalen kunnen het gedrag van de dieren beïnvloeden.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.
Dolfijnen
De wetenschappers onderzochten commerciële sonarapparatuur die is ontworpen om alleen geluiden uit te stoten op frequenties boven de 200 kilohertz. Walvissen en andere zeedieren zouden de tonen daardoor in principe niet kunnen horen.
Uit het onderzoek blijkt echter dat de apparaten bijgeluiden produceren op frequenties tussen de 130 en 90 kilohertz. Deze geluiden zijn wel te horen voor walvissen en dolfijnen.
Het is al langer bekend dat de tonen van sonarapparatuur op marineschepen soms van invloed zijn op het gedrag van walvissen. Dat de onderzochte commerciële apparatuur ook geluidsvervuiling veroorzaakt, was nog nooit eerder aangetoond.
Luid
Volgens de wetenschappers zijn de gemeten tonen minder luid dan veel natuurlijke geluiden in de oceaan. Maar dat betekent niet automatisch dat de impact van de tonen te verwaarlozen is.
“De tonen zijn zacht, maar wel hoorbaar voor walvissen”, aldus onderzoeker Brand Southall van het Pacific Northwest National Laboratory. “Ook zullen ze de dieren waarschijnlijk opvallen, omdat walvissen niet veel geluiden op deze frequentie horen. De tonen hebben zeker de potentie om het gedrag van de dieren te beïnvloeden.”