Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Foto en film

De voorbereidingen van WK-deelnemer Marco Heesbeen

Eén van de Nederlandse deelnemers aan het WK 2015 is al bekend: Marco Heesbeen, de kampioen van 2013. Zijn voorbereidingen zijn begonnen.

Nog minder dan een jaar te gaan tot het WK onderwaterfotografie in Nederland. Het (Open) Nederlands Kampioenschap valt dit jaar in exact dezelfde periode als het WK volgend jaar en is daarmee een uitgelezen kans om in dezelfde tijd, in dezelfde wateren en in eenzelfde wedstrijd-atmosfeer te oefenen.

Nieuwe camera
Vanwege een volle agenda, zowel privé als zakelijk heb ik de laatste tijd weinig tijd vrij kunnen maken om te kunnen duiken en onder water te kunnen fotograferen. Mijn nieuwe camera is dan ook nog niet helemaal ‘eigen’. Het is een Olympus E-M1 met Nauticam onderwaterhuis. Qua bediening lijkt het allemaal veel op de E-M5 die ik al had maar het duurt toch weer even voordat je alle controls blindelings kunt bedienen. Ik ben voornemens om voor het WK NIET meer van camera te wisselen. Maar in eerdere jaren ben ik ook wel eens afgeweken van zo’n goed voornemen…

Oefenen op Bonaire
Toen ik mijn camera net nieuw had, ben ik twee weken gaan duiken in Bonaire en ben daar lekker actief aan de slag geweest met mijn nieuwe set. Macro, groothoek, fisheye…van alles uitgeprobeerd. De nieuwe camera bevalt uitstekend. Er waren ook net een aantal nieuwe producten op de markt gekomen die extreme macrofotografie mogelijk maken: Nauticam’s Super Macro Converter en de Nauticam Multiplier. Dat gecombineerd met nieuwe snoots op de INON flitsers maakte voor mij macro-fotografie op een nieuw niveau beeldmaatstaf mogelijk.

Blog-5---Foto-2

Voorbereidingen en oefenen tijdens het NK
Bij terugkomst in Nederland was het flink aan het regenen. Op Schiphol heb ik nog even getwijfeld of ik direct om zou draaien en een nieuw ticket, enkele reis Bonaire, te kopen… Maar ik heb mezelf kunnen bedwingen en ben naar huis gereden. Het was nog slechts één week tot het NK. Ik heb mijn 3mm natpak omgeruild voor m’n droogpak en heb nog snel even een paar duikjes gemaakt om te oefenen voor het NK en eigenlijk dus ook voor het WK. In ieder geval één ding echt geleerd: de omstandigheden in de Oosterschelde en Grevelingen zijn absoluut niet te voorspellen. Zaterdag, één dag voor het ONK, maakte ik een duik in de Grevelingen met een foto in mijn hoofd die ik wilde maken. De omstandigheden daarvoor waren super, duizenden kwallen in het Grevelingenmeer. De volgende ochtend bleken ze vrijwel allemaal verdwenen. Slechts een enkeling was achtergebleven. Dan maar aan de slag met een ander onderwerp…

Blog-5---Foto-3

Flexibiliteit en kunnen anticiperen op wisselende omstandigheden is voor mij één van de belangrijkste speerpunten voor het WK!

Links:

www.netherlands2015

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief