Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Vijf tips om lucht te besparen

Is je duikfles altijd eerder leeg dan die van je buddy? Zou je graag langer onder water willen blijven? Wij geven je vijf tips zodat je langer met je luchtvoorraad kunt doen.

Duikuren maken!

Hoe meer ervaring je krijgt, des te minder lucht je gaat verbruiken. Onder water ademhalen zit niet in onze natuur en je lichaam (en vooral het stukje tussen je oren) moet aan het idee wennen. Daar is tijd en duikervaring voor nodig – meer duiken dus!

stock weinig lucht manometer, Marloes lr2100

Rustig zwemmen

Als je wandelt, adem je rustig. Als je gaat rennen, ga je hijgen. Vergelijk dit maar met langzaam en snel zwemmen onder water. De ‘wandelende’ duiker zal veel minder lucht gebruiken dan de ‘rennende’ duiker. Zwem en beweeg dus langzaam. Het spaart je veel lucht en je zult merken dat je ook veel meer ziet onder water – ook een voordeel!

Ook de minste lekkage kost lucht

Let op dat alle o-ringen goed afdichten. Voorkom kleine bubbeltjes uit de kraan van je fles, uit de koppeling van je manometer, enzovoort. Tijdens een duik van drie kwartier kosten ook die kleine belletjes best wel wat lucht.
Een lekkend masker kan je de nodige lucht kosten. Als de maskerrand niet goed op je gezicht aansluit, loopt er steeds wat water het masker in. En als je het masker elke keer moet klaren, verbruik je een hoop lucht. Zonde! Maar ook levert het een zekere mate van stress op, waardoor je sneller ademhaalt en dus nog meer lucht verbruikt.

Minder diep duiken

Hoe dieper je duikt, des te meer lucht je gebruikt. Dat weten de meeste duikers wel. Maar weet je dat dit echt veel verschil maakt? Bij een ademteug uit je ademautomaat op een diepte van 10 meter, – dus bij een omgevingsdruk van 2 bar- haal je twee keer zoveel lucht uit je duikfles als bij een even grote ademteug aan de oppervlakte.

Moet je een oninteressante bodem oversteken om bij het rif te komen? Ga dan ondiep zwemmen. Zo bespaar je veel lucht. En als je meer lucht verbruikt dan je buddy, ga dan net iets hoger dan hij zwemmen. Spreek dat wel met hem af, anders weet hij niet waar hij je kan vinden.

Goed uitloden

Neem niet te veel lood mee! Ben je te zwaar, dan zul je meer lucht in het trimvest moeten blazen om neutraal in het water te liggen. Dat kost op zich al meer lucht, maar ook je trimvest heeft daardoor meer volume. En door dat groterere volume kost het jou meer energie om je door het water te verplaatsen. En meer energie, is een groter luchtverbruik. Denk maar aan de ‘rennende’ duiker!

Heb jij nog een goede tip? Scroll omlaag en laat je tip in de reacties achter!

6 reacties

 1. Grotere fles meenemen!

  REAGEREN
 2. Wat je “niet” moet doen: Lucht sparen door je adem (te) lang in te houden.

  REAGEREN
  • klopt, die tip had ik ook Fred!
   Andere tip
   ga uitgerust naar benden dus niet gelijk zakken als je net over de dijk het water in bent gegaan

   REAGEREN
 3. Zorg dat je BMI <25 is.

  REAGEREN
 4. Vaak onderschat zijn een goede duikhouding en een goed profiel, waardoor je veel minder weerstand hebt in het water, daarnaast zorgen dat alles wat je meeneemt onder water vast hangt en geen kerstboom word, en ten slotje een efficiënte vinslag, waardoor je met 1 slag als het ware door het water zweeft en dus veel minder hoeft te “werken” om vooruit te komen 🤣

  REAGEREN
 5. De tip van je tong tegen je ontspanner steken ( lichtjes natuurlijk ) zo neem ge trager adem binnen , en laat je trager adem los

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief