Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Vidar – The usual suspects… en haaien, heel veel haaien

Datum 17/04/15 t/m 24/04/15
Locatie Egypte: Brothers & Daedalus

Simply the Best heet de route die we in april met een groepje van duikteam Sirene aan boord van de Emperor Elite in de Rode Zee aflegden. The Brothers, Daedalus, Elphinstone. Wat we hoopten te zien? The usual suspects natuurlijk: vlaggenbaarzen, anemoonvissen, papegaaivissen, koraalduivels, schorpioenvissen en wie weet een zeeschildpad of twee. Maar vooral: haaien. Heel veel haaien het liefst.

De eerste paar dagen zat het weer niet erg mee. Harde wind en hoge golven zorgden er voor dat we Elphinstone moesten overslaan. Vanuit een rustig baaitje aan de kust, vlak bij Port Ghalib, maakten we tijdens een onrustige nacht de lange oversteek naar de Brothers. Daar liepen aan de noordkant van Big Brother de golven nog steeds zo hoog op dat we geen kijkje konden nemen bij de wrakken van de Numidia en de Aida. We zagen al wel een paar rifhaaitjes langs de indrukwekkende wanden van the Brothers en een uit de kluiten gewassen Oceanic Whitetip.
Het bleek de opmaat te zijn voor nog meer haaienwaarnemingen bij Daedalus, een groot rif zo’n 180 kilometer ten zuiden van the Brothers. Onze duikgids Mohamed Moussa leidde ons al tijdens de eerste duik naar een groepje hamerhaaien. Een prachtig schouwspel, dat zich herhaalde tijdens de volgende duiken. Mohammed werd door ons omgedoopt: Mohammerhead.

Vlak onder de Elite zagen we zijdehaaien patrouilleren tijdens de middagduik. Nieuwsgierige dieren die ons tot dichtbij naderden. Eenmaal donker, was deze groep gegroeid tot een stuk of zes, zeven exemplaren. Nachtduiken zijn bij Daedalus, onderdeel van de Marine Parks, verboden maar vanaf het dek waren de jagende zijdehaaien ook goed te volgen. Spectaculair!

Na een paar dagen duiken in dit haaienparadijs namen we met moeite afscheid. De wind trok weer aan, de zeecondities verslechterden snel. Het leek wel alsof het zo moet zijn: eenmaal bij Elphinstone aangekomen was de zee zo ruig, dat er opnieuw niet gedoken kon worden op dit rif. Het mocht de pret niet drukken: we hadden ons portie haaien al ruimschoots gekregen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief