Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Na “The Making of”: de uitslag

Duikreporter Dirk Van den Bergh is bekend om zijn schitterende videoverslagen van de duiken die hij maakt. In 2020 besloot hij mee te doen met het Open Belgisch Kampioenschap Onderwatervideografie. Zijn ervaringen lees je hier.

Het maken van een reportage over “The making of” vraagt natuurlijk om een vervolg met het resultaat, ook al is de uitslag hier op Duikeninbeeld al verschenen!
Men had me ervoor gewaarschuwd: meedoen aan een wedstrijd kan frustrerend zijn … dat is niets voor jou. En dat is ook zo gebleken.
Uitslag jury: goud 346 punten – zilver 344,5 punten … Begrijp je mijn frustratie?

Dat het “slechts” zilver werd heb ik voornamelijk aan mezelf te danken …Net zoals de Masters het doen, wou ik ook eens met een voice-over werken en als je iets voor de eerste keer doet ben je er zelf iets te vlug tevreden mee. Hoe meer ik de film na het doorsturen terug bekeek, hoe meer ik tot het besef kwam dat de verhouding van de stem/muziek op verschillende passages niet goed was. Aanvankelijk was het me niet zo opgevallen omdat het mijn eigen stem is en die versta je natuurlijk zelf goed genoeg! Maar of dit nu een 3 op 10 voor muziek verdiende van een jurylid ??? Ik maakte een verbeterde versie en deze versie werd gebruikt bij de online presentatie van de uitslag, waarvoor dank aan de organisatie.

Hoe de video door de kijkers ontvangen wordt geeft me echter een veel beter gevoel! Op minder dan een maand werd hij al meer dan 1.000 keer bekeken en nog leuker is dat hij al 44 keer gedeeld werd, dit voor een video op een locatie waar al honderden video’s over gemaakt zijn. Een bewijs dat én het scenario én de video aanslaan en daar doe ik het tenslotte voor. Met dank aan mijn buddy’s! Hij staat intussen ook in de rubriek “film” op de nieuwe website van AVOS die sinds 1 januari in de ether is. Op deze site kan je terecht voor alle info en reglementeringen van de Put van Ekeren: www.avos.be

Zeker te raadplegen vóór je een duik in de Put wil komen maken! Het is een mooie aanvulling op mijn YouTube kanaal (met 374 duikfilms, 79 natuurfilms en 15 skifilms). Een kanaal dat inmiddels ei zo na 1.000.000 kijkminuten heeft!

Ik ben weeral een ervaring rijker. Een film maken volgens een vooropgesteld scenario is geen sinecure! Je moet geluk hebben wil je op enkele duiken (ik kon er 9 maken) de perfecte beelden voor het scenario bij mekaar kan krijgen … Ik koos er voor om mijn verhaal te blijven volgen, eerder dan alleen maar de beste beelden achter mekaar te monteren. Ik monteer een video uit het standpunt van de kijker, niet uit het standpunt van een jury. Verkeerd? Ja dus als je aan een wedstrijd mee doet. Maar wat heb ik aan een gouden beker als mijn film mee met de beker in de kast verdwijnt?

3 reacties

 1. Avatar

  Zeer mooi geschreven verslag over uw ervaring van de deelname aan de wedstrijd. Als liefhebber van de duiksport en zelf geen ervaring te hebben met onderwaterfotografie of videografie heb ik ontzettend genoten van uw montage . Genoten van begin tot einde van de mooie film waarin alles aanbod kwam en de voice-over stoorde mij totaal niet omdat dit net een enorme meerwaarde van informatie verstrekte in mooie harmonie met de bijhorende muziek.
  Ook al zijn de meningen verschillend, ook bij Jury’s ik ben alvast topfan van jou montage.
  Proficiat nogmaals.

  REAGEREN
 2. Avatar

  Bedankt Werner!

  REAGEREN
 3. Avatar

  Bij de vertoning van beide films tijdens de proclamatie, was ik er stellig van overtuigd dat jouw inzending goud zou opleveren.
  Ik heb in ieder geval nog heel wat bijgeleerd van jouw camera- en montagetechnieken. Alsnog welgemeend gefeliciteerd namens ‘concullega’ Rudy.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief