Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Red Sea Beauty – Het verhaal achter de foto

Ramon Stijnen, die in augustus bij ons ‘in beeld’ is, wilde een foto met model maken, maar geen standaardfoto. Hij had een idee! 

Ik wilde altijd al een keer een mooie foto maken met een onderwatermodel. En dan niet de gebruikelijke duikmodellen zoals al zo veel gedaan werd, maar met een mooi ‘scuba-loos’ model. Wat precies wist ik nog niet. Het model in de foto (Sandra) had ik al vaker voorbij zien komen in prachtige foto’s. Je kan niet zomaar iedereen met een mooie lange en zware jurk het water in gooien en dan nog verwachten dat er even een super pose wordt gedaan voor de lens. Zo simpel werkt het gewoon niet. Je moet iemand hebben die er enige ervaring in heeft en sowieso verstand heeft van freediving.

Dat jaar zou ik naar Marsa Shagra afreizen voor een duikreünie met goede vrienden. Het model Sandra werkte als instructrice op een duikschool in Hurghada, dus ik ben gewoon zo brutaal geweest haar te benaderen via Facebook. Na een tijdje kreeg ik een berichtje terug dat ik welkom was om met haar een shoot te doen. Ze moest eerst even kijken hoe serieus mijn werk was. Na mijn website te hebben gezien kwam ik gelukkig door de keuring. Je kan tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn.

Aangekomen bij de duikschool hebben we eerst kennis gemaakt en ben ik met Sandra en haar collega’s een dag of twee gaan duiken op een paar prachtige plekken. Daarna werd er een strijdplan gemaakt. Ik wist alleen dat ik met een felle kleur rood wilde werken. Mooie jurken waren helaas niet te vinden. Na een dag rondscheuren op een scooter door de drukke en minder drukke winkelstraatjes hebben we uiteindelijk een mooi rood stuk doek gekocht en zijn we daarmee aan de slag gegaan. Na de eerste dag schieten vond ik het rode doek eigenlijk veel te klein om de sfeer te creëren die ik zocht. Dus weer op jacht en toen een dun en lichtgewicht doek gekocht van zes meter lang en drie meter breed. Daar zou het toch mee moeten lukken. Het moet ook allemaal niet te makkelijk gaan hè, anders is de lol er snel af.

De dag erna maakten we eerst twee duiken. Ze hadden namelijk ook klanten op de boot. Die waren eerst aan de beurt. Daarna was het de beurt aan Sandra en mij om weer te water te gaan en hopelijk het shot te maken. Allereerst diep respect voor Sandra. Ze heeft het echt lang volgehouden en heel hard gewerkt om tot dit eindresultaat te komen. Probeer maar eens rond te zwemmen met een zes meter lang doek in het water zonder vinnen en zo lang mogelijk je adem in te houden terwijl je verschillende poses aanneemt. Heel zwaar!

Voor mij was het de juiste hoek, diepte en belichting te vinden. Ook niet makkelijk omdat het licht continue veranderde door bewolking en/of golven. Maar nog steeds veel minder zwaar dan Sandra’s job. Gelukkig heb ik de juiste persoon ervoor gevonden en daarvoor ben ik haar eeuwig dankbaar. Het rode doek is inmiddels al op verschillende plekken in de wereld geweest en voor meerdere shoots gebruikt. Al met al een goede aanwinst.

De instellingen en materialen die ik heb gebruikt voor deze foto, zijn:
Nikon D700 met de Nikon 14-24 F2.8 in een Seacam behuizing
2x Sea&Sea strobes op volle kracht
F14, 1/250s ISO200 op 14mm (Alles manueel)

Tip: Wil je de mooie sunburst-stralen op de foto krijgen dan zul je altijd met een hogere F-waarde moeten werken. Dit geldt zowel onder als boven water.

Ramon Stijnen is in augustus ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Queen of the Bullsharks

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Dit bericht delen

Avatar
Ramon Stijnen

Meer van Ramon Stijnen op www.ramonstijnen.nl en www.ramonstijnen.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *