Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto / Reizen

Queen of the Bullsharks – Het verhaal achter de foto

Ramon Stijnen, die in augustus bij ons ‘in beeld’ is, ging naar Florida – speciaal voor de haaien, Hij had een paar gave ontmoetingen! 


Het is begin juni 2018 in Florida, USA, als we ’s ochtends vroeg in de auto stappen om onze nitroxtanks in te laden bij de duikschool en vervolgens door te rijden naar de haven van Jupiter. Daar ligt de boot van Emerald Charters voor ons klaar. Een met grote haaientanden beschilderde duikboot, dus dat kan niet missen. Die moeten we hebben!

Tijdens het varen naar de locatie wordt er in de briefing streng op gehamerd dat je vanaf het ‘get ready’ signaal nog maar tien minuten hebt om je klaar te maken voor de duik. Ben je te laat, dan heb je gewoon pech en blijf je aan boord. Onderweg wordt ook het lokvoer klaar gemaakt. Een dikke tonijn wordt in grote hapklare stukken gesneden en in een plastic krat gestopt – de ‘bait box’.

‘GET READY!’ klinkt het ineens – de tien minuten gaan in. Camera’s klaar. We pakken onszelf goed in, alles moet bedekt zijn. Geen blote hoofden, handen of voeten mogen zichtbaar zijn. Alles in het zwart. Anders zou een haai zich misschien eens kunnen vergissen door het grote contrast tussen een witte hand en een zwart pak. Josh ‘the shark feeder’ springt als eerste van het achterdek af en vervolgens springen wij er allemaal achteraan als parachutisten uit een vliegtuig. Het stroomt als een malloot, dus gelijk afdalen en dicht bij elkaar blijven.

Eenmaal op ongeveer dertig meter aangekomen is het zeer belangrijk dat iedereen achter de shark feeder blijft. Zodra hij met stukken aas begint te spelen, is de wolk van tonijnbloed wel de laatste plaats waar je wilt zijn. De eerste paar minuten gebeurt er weinig. De geur moet zich spreiden door de grote blauwe leegte en met denkbare handjes de gevoelige neuzen van de haaien zien te kietelen. We staren allemaal in het diepe donkere blauw terwijl de stroming ons moeiteloos meevoert.

En jawel hoor! Na een vijftal minuten doemen er in de verte een aantal grote schimmen op. Ze komen dichterbij. Voor we het weten, zweven we oog in oog met zo’n vijftien tot twintig bullsharks! Wat een geweldige beesten. Wat een eer om zo dicht bij deze met testosteron overgoten spiermassa’s in hun eigen omgeving te mogen zijn. Geen agressie, alleen nieuwsgierigheid. De shark feeder voert alleen het drie tot drieënhalve meter grote dominante vrouwtje genaamd ‘Big Momma’. Op deze manier voorkomt men een feeding frenzy en houdt hij de boel mooi overzichtelijk.

De rangorde is bekend onder de grote groep stierhaaien. Het is prachtig om te zien hoe de rest van de school netjes afstand houdt en wacht op de restjes die Big Momma voorbij laat gaan. Nadat ze het laatste stuk tonijn uit de handen van Josh de shark feeder gekregen heeft, zwemt ze nog een keertje galant voor mijn camera langs. Daarna verdwijnt ze met de rest van de horde weer in de diepte. Dankjewel Big Momma voor deze mooie pose en geweldige ervaring!

Wil je meer foto’s van de stierhaaien in Florida zien, klik dan hier!

Ramon Stijnen is in augustus ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Red Sea Beauty

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

3 reacties

 1. Avatar

  Klinkt toch best als een spannende duik. Gaaf hoor!

  REAGEREN
 2. Avatar

  Wat een topduik! (en foto!)

  REAGEREN
 3. Linda Ferwerda

  Heerlijk verhaal. Hoog op de bucketlist!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief