Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

TUSA – Een masker voor elk gezicht | Test

Zo veel mensen, zo veel gezichten! Dat weet TUSA maar al te goed en dus brengt het merk een groot assortiment duikmaskers op de markt. Zo is er altijd een masker dat jou past.

Ruim dertig modellen masker telt het assortiment van TUSA, de fabrikant van duik- en snorkelmaterialen. Zoals zij zelf zeggen, bij TUSA vindt elke duiker, snorkelaar en freediver een masker dat hem/haar als gegoten zit.

Maar is dat ook echt zo? DuikeninBeeld, Onderwatersport Magazine en TUSA bundelden de krachten en organiseerden in de duiktoren van Diveworld in Enschede een ‘maskertest’. Tien duikers van verschillend pluimage namen de proef op de som en probeerden elk negen verschillende modellen masker. Natuurlijk, het is geen vergelijkend warenonderzoek, maar waar we vooral benieuwd naar waren, was of elke duiker minimaal één TUSA masker vond dat hem/haar echt op het gelaat is geschreven.

De TUSA maskers staan bol van de kenmerken en de door het merk zelf ontwikkelde technologieën. Niemand kan het beter vertellen dan Harro Cats die TUSA in de Benelux distribueert en elke deelnemer aan deze test aan de rand van het zwembad bijpraat. Sterker nog, over de vele kenmerken en de geavanceerde technologie raakt hij in de briefing vooraf niet uitgepraat. Eén kanttekening: niet elk masker heeft dezelfde kenmerken – je duikwinkel kan je adviseren!

De Freedom Technology is niet één technologie maar een set van vier door TUSA zelf ontwikkelde technologieën die de pasvorm aanzienlijk verbeteren, onder andere omdat gebruik wordt gemaakt van siliconen in diverse dikten. Het masker sluit zo optimaal aan op het gelaat.  De 3D Synq-technologie is een in de maskerrand verwerkte beweegbare ring die met de vorm van je gezicht meebeweegt, zodat de rand goed aansluit. Belangrijk! Want hoe prettiger een masker zit, des te meer lol je hebt in het duiken, snorkelen of freediven.

Wat te denken van het CrystalView glas waardoor nog meer licht in het masker valt en je onder water een ongekend helder zicht hebt. Maar ook de antireflectiebehandeling van de lens – het licht wordt niet weerkaatst maar bereikt je oog, en zo zie je de onderwaterwereld met al haar kleuren zoals ze echt is. Zeker als je masker dan ook nog eens een panoramisch gezichtsveld heeft! Met zoveel licht is de UV420 bescherming erg nuttig – je ogen zijn goed beschermd tegen UV-straling. Ben je brildragend, dan zijn correctieglazen een uitkomst.

Niet alleen aan het maskerdeel dat aan de voorkant zit, is gedacht, ook het deel achter op je hoofd heeft de volste aandacht van TUSA. De gepatenteerde 3D-maskerband volgt de natuurlijke ronding van je hoofd, veel comfortabeler dan een platte maskerband. En met de Swift Buckle 3D stel je de band simpel en handig op de juiste lengte af. Fijne bijkomstigheid: ook je haar blijft er niet in hangen.

Testduikers

De tien ’testende’ duikers hebben allemaal een verschillende duikachtergrond – van instructeur tot technisch duiker, van ‘gewoon’ duiker tot fotograaf en één testduiker is blind. Ook hebben ze stuk voor stuk een heel ander gelaat – smal, breed, rond, met en zonder snor. Geen enkel probleem volgens Harro Cats: “TUSA heeft voor iedereen het perfecte masker.”

Zensee (Pro)

De Zensee is er in een ‘gewone’ en in een ‘Pro’ versie. Het grote verschil zit ‘m in de behandeling van het glas. Om met een van de duikers te spreken: “Dat merk je vooral boven water – geen last van fel licht.” Bij bijna alle duikers zit dit masker goed. De grote beeldhoek en de afwezigheid van tunnelvisie worden geroemd en ook de soepelheid van het materiaal, het masker volgt de rondingen van het hoofd. Het volume mag misschien groot lijken, maar in het water valt het mee – in één keer is het masker leeggeblazen. De twee snordragers zijn het niet met elkaar eens: bij de een zit de Zensee goed, bij de ander voelt het masker minder prettig aan. De duikers met een smal gezicht voelen af en toe de randjes in hun gezicht drukken.

INO (Pro)

De INO, die er in een ‘gewone’ en een ‘Pro’ versie is, valt vooral in de smaak bij de proefpersonen met een smaller gezicht. Op bredere/normalere gezichten zit het masker niet fijn en een enkeling ziet onder water het frame aan de zijkant. Een echt damesmodel, is de reactie, “zeker niet voor volwassen kerels.” Het masker voelt stug en degelijk aan, voor velen een pluspunt, en kan ook makkelijk geklaard worden. Dankzij de 3D SYNC-technologie met de kantelbare gespen past het masker zich aan het hoofd aan, wat de pasvorm echt ten goede komt.

Paragon

De stoer ogende Paragon is er met één en met twee glazen, maar net wat je prettig vindt, zo merken we ook bij de testende duikers. De uitvoering met twee glazen biedt net even minder zicht dan de eenglazige versie, maar heeft dan wel weer een kleiner volume, wat leegblazen des te makkelijker maakt. Het glas met antreflectiebehandeling geeft de ogen rust en biedt helder zicht. De beeldhoek is goed. Het masker heeft weinig loze ruimte en anders dan fotograaf Arthur had verwacht vanwege het gekleurde glas, is het masker ook bruikbaar voor modellen “je ziet er niets van!” Zacht en soepel, ook daar staat deze Paragon voor. Heb je glazen op sterkte nodig, dan is het model met twee glazen jouw keuze.

Freedom Ceos

Een fijn , klein en soepel masker en prima voor beginnende duikers, dat is de Freedom Ceos volgens de duikers. Maar je moet niet een te groot hoofd hebben! “Het sloot goed aan, ik had werkelijk geen idee dat ik een masker op had,” horen we. En de fotografen vinden het zeker een masker voor een model. De optie voor leesglazen valt goed bij de ‘oudere’ duikers. Niet iedereen vindt de band even makkelijk in te stellen, een kwestie van wennen. De Freedom Ceos is makkelijk te klaren en heeft een groot gezichtsveld.

Intega

Echt een masker voor verschillende vormen van duiken. Ideaal voor onderwaterhockey, zegt Arjen, dankzij de twee glazen is het een veilig masker. Een heerlijk masker voor lesgeven, zeggen de instructeurs. Het masker met zijn kleine volume is goed leeg te blazen, al vindt Kim het gezien haar visuele beperking net iets te groot.  Ook bij dit masker wordt de 3D Sync-maskerband als erg prettig ervaren. En wie de Intega dan niet als primair masker wil gebruiken, vindt het wél een ideale back-up.

Freedom Elite

Dit is zo’n masker waarmee je zelfs met dikke handschoenen aan je oren makkelijk kunt klaren. Doorsnee genomen vinden de duikers De Freedom Elite een prettig masker, een echte allemansvriend in helder en zwart silicone. De beeldhoek is prima, leegblazen gaat soepel, sluit goed af en de maskerband is eenvoudig te verstellen. De fotografen onder de gebruikers kiezen voor een zwarte maskerrand – dan worden ze niet afgeleid! Een enkeling ziet of voelt onder water de maskerrand… goed opletten bij het passen.

Freedom Tri-Quest

Een robuust en degelijk masker met een groot gezichtsveld, is de reactie van een groot deel van de duikers. De één is blij met het transparante model omdat er veel licht binnenkomt, de fotograaf onder de testers heeft liever het zwarte materiaal zodat hij tijdens het fotograferen niet wordt afgeleid. De zijruitjes zijn zeker fijn voor instructeurs, die willen zien wat er opzij van hen gebeurt. Dit masker heeft een groot volume en is niet voor iedereen in een keer leeg te blazen. De 3D Sync-maskerband voelt erg fijn aan op het achterhoofd.

Freedom HD

“De Freedom HD mag dan misschien niet het mooiste masker van het stel zijn, groot is het zeker en dan gaat er een wereld voor je open,” zegt Pim na een duik met de Freedom HD. Fijn is dat de gespen aan de maskerrand zitten en het masker dus altijd goed gepositioneerd kan worden, wat voor vorm je hoofd ook heeft. Volgens Nancy kwestie van opzetten en wegzwemmen. Maar niet iedereen is blij: sommigen vinden het frame ondanks de soepele rand net iets te stug en hebben, zeker met handschoenen aan, te weinig ruimte voor hun vingers om de oren te klaren. Maar het masker leegblazen gaat wel weer fantastisch.

Tekst: Linda Ferwerda
Foto’s: Carola van Duikeren

Wij bedanken de testduikers Kim, Rob, Pim, Nancy, Agnes, Emma, Arjen, Arthur, Patrick en Andries. En natuurlijk Harro en Carola van Sealife Benelux, de distributeur van TUSA, en Dominique van Onderwatersport Magazine. Fijn dat we terecht konden bij Dive World in Enschede – Niek, dank!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief