Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

The scream – Het verhaal achter de foto

Ellen Cuylaerts, die in februari bij ons in beeld is, had maar een paar kansen om een foto van beluga’s te maken. Hoezo? Dat vertelt ze hier.


2015, Churchill

Deze foto is genomen op de laatste dag van mijn tweede reis naar Churchill in Canada. De rivier de Churchill mondt uit in de Hudsonbaai. Elke zomer komen ongeveer 60.000 beluga’s naar deze baai om hun jongen te baren, hun winterhuid af te schudden en zich te voeden met spiering. Enkel in het estuarium van de Churchill kan je van juni tot eind augustus met gemak 3000 beluga’s vinden. Mijn eerste trip was onvergetelijk als ervaring maar ik kwam thuis zonder enige onderwaterfoto van mijn onderwerp omwille van slechte zichtbaarheid.

Voor mijn tweede trip had ik een plan om de beluga’s niet meer te volgen in de getijdenlijn maar hun interesse op te wekken zodat ze naar me toe zouden zwemmen. Ik probeerde te denken als een nieuwsgierig en speelse arctische walvis en al snorkelend in mijn droogpak in het koude water slaagde ik in mijn opzet. Elke dag had ik enkele ontmoetingen met deze intrigerende intelligente dieren!

De laatste dag ging traag van start, de zon scheen wat ten goede kwam van de zichtbaarheid aan de oppervlakte, maar de dieren zwommen ongeïnteresseerd diep onder me heen, allemaal druk bezig met hun dagelijkse routines. Plots naderde er een pod van mannetjes-beluga’s en iets in de dynamiek die dag veranderde toen er een tweede pod naderde vanaf de andere kant. Ik werd ingesloten en de dieren bewogen zeer vocaal om me heen terwijl ze naar elkaar hapten en tegen elkaar en mij aanbotsten. Ik besefte vrij snel dat deze twee pods mannelijk dominantiegedrag vertoonden en aangezien ik zelf geen beluga ben en dus ook geen laag blubber onder mijn huid had om me te beschermen tegen deze bumps, verliet ik wijselijk het water…na enkele foto’s te hebben genomen! De beluga’s bleven nog dertig minuten rond ons bootje ‘zingen’ en mijn vrouwelijke kapitein en ik konden ons geluk niet op. Het was een magische ‘once in a lifetime’ ontmoeting.

Deze foto van een jonge mannelijke beluga die me probeerde te imponeren, is me erg dierbaar omdat ik midden in een complexe sociale hiërarchie terechtkwam. Dat de beluga’s midden in een thermocline zwommen en het beeld onscherp wordt, maakt het voor mij net sterker in het weergeven van deze unieke subarctische omgeving.

Ellen Cuylaerts is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


A cry from the ocean


Ball of Silversides


Artic soul

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

1 reactie

  1. Wat een ongelooflijke ervaring! Dank je wel voor het delen!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief