Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Test: Ursuit Cordura droogpak

Ursuit is een Fins merk droogpakken voor recreatieve en technische duikers, voor beroeps- en militaire duikers. John Haverkate ging met het Cordura droogpak het water in.

DiB testdag 201614

Foto: Cees Kassenberg

Bij de ontwikkeling van het Cordura droogpak van Ursuit stond duurzaamheid centraal. Het Cordura-gevoerde trilaminaat is – aldus de distributeur – een klasse apart als het gaat om bestendigheid tegen slijtage, scheuren en gaten.

Bij het zien van het pak valt het onmiddellijk op dat er gewerkt is met verschillende materialen. Alhoewel ik de grijze vlakken op de knieën, ellebogen en billen niet echt mooi vond (kwestie van smaak!) ziet het er allemaal erg stevig en robuust uit. Ook aan de binnenkant zijn alle naden mooi weggewerkt en verstevigd. Meestal gaat robuustheid en stevigheid ten koste van het draagcomfort dus ……… tijd om te testen.

Het Ursuit Cordura droogpak is door het telescopisch model en de soepel lopende frontrits erg makkelijk aan trekken, daarbij hoeft je buddy je niet te helpen. De kunststof rits loopt erg soepel en wordt vervolgens weer verstopt met een 2de rits die ook weer netjes bedekt is ter bescherming tegen o.a. zand en ter voorkoming van schuren..

Alhoewel het eruit ziet als een heel robuust en stevig pak draagt het heel erg gemakkelijk, licht en comfortabel. Ook boven water draagt het heel comfortabel en voel je je geen moment beperkt in je bewegingsvrijheid. De naden aan de binnenkant zijn mooi plat afgewerkt.

Ursuit Cordura droogpakUrsuit Cordura droogpak

Het droogpak is voorzien van ruime tech-pockets met D-ringen en een kleinere zak met ritssluiting. Opmerkelijk was het afblaasventiel, dat zat zoals bij alle droogpakken op de bovenarm maar was iets verder naar achteren geplaatst dan ik gewend was waardoor het minder moeite kost om de lucht uit het pak naar die positie te begeleiden voor het afblazen. Helaas was bij dit pak wel de open/dicht indicatie op het uitblaasventiel weggelaten, dat voor sommige (vooral beginnende) droogpakgebruikers even lastig zou kunnen zijn.

En, niet geheel onbelangrijk, na het duiken kwam ik weer droog uit het pak.

Pluspunten:
+ Erg makkelijk draagbaar, zowel onder als boven water
+ Veel bewegingsvrijheid
+ Indruk is erg stevig en robuust
+ Afblaasventiel iets comfortabeler gepositioneerd

Aandachtspunten:
Op het afblaasventiel is de open/dicht indicatie weggelaten, alhoewel het voor velen vanzelfsprekend kan zijn welke kant open en dicht is zijn er voldoende mensen die telkens voor de duik weer even kijken welke kant open ook al weer was.

Reactie Joep Mol van distributeur AmilcoSports:
«Bij Ursuit heeft men de laatste jaren goed geluisterd naar de wensen van de gebruiker en het is daarom zeker zo leuk als dit in testen positief naar boven komt. De kleurcombinatie van grijze bescherming op een zwart pak is aan te passen. Er kan ook voor zwart gekozen worden. Zo heeft de groene softdura uitvoering ook zwarte bescherming in plaats van grijs. De open/dicht-indicatie is genoteerd en doorgegeven aan Ursuit.

Meer Ursuit…

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *