Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Test The Ocean Cleanup in Noordzee kan doorgaan

Goed nieuws op Wereldoceanendag! The Ocean Cleanup heeft voldoende geld bijeengebracht om deze zomer een test in de Noordzee te doen.

The Ocean Cleanup_2The Ocean Cleanup, het project waarmee de Nederlander Boyan Slat (21) het plastic in oceanen wil opruimen, heeft genoeg geld ingezameld om te starten met een test op de Noordzee. Baggerbedrijf Boskalis en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn de voornaamste sponsors.

In totaal was anderhalf miljoen euro nodig om met de test te kunnen starten. Dat gebeurt aankomende zomer voor de kust van Scheveningen. In een persbericht meldt The Ocean Cleanup dat het ministerie en Boskalis beiden een half miljoen euro bijdroegen. De resterende 500.000 euro kwam van een anonieme schenker.

Volgens Slat is de test op de Noordzee een belangrijke stap om het project verder uit te rollen en “de plastic soep” in de grote oceanen op te ruimen. Daarvoor is het van belang het systeem te testen onder alle mogelijke weersomstandigheden en in een ruige zee. “Deze financiële steun is cruciaal in onze voorbereiding voor de grootste oceaanschoonmaak ooit,” zegt Slat.

In 2020 wil het bedrijf beginnen met de opruiming van de Grote Oceaan tussen Hawaii en Californië. Volgens Slat kan met zijn installatie daar in tien jaar tijd de helft van het plastic afval uit de oceaan worden gevist.

The Ocean Cleanup maakt gebruik van grote drijvende slangen die een kunstmatige kustlijn vormen. Gebruikmakend van de natuurlijke oceaanstroming wordt het afval bijeengedreven, waarna het wordt opgezogen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief