Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Test: Scubapro Chromis

Een duikcomputer met de grootte van een horloge en nog multifunctioneel ook. Rob van der Kuyl ging met dit veelzijdige instrument van Scubapro het Nederlandse water in.

Eerste aanblik en gebruik
Hoe lang blijft dit wit, is het eerste wat ik denk als ik de Chromis uit zijn doosje haal. Een compacte witte duikcomputer met een strak wit bandje in mijn handen, dat is bij mij vragen om problemen. In het doosje zit ook nog een verlengbandje (weer wit), dat heel handig voor droogpakduikers is. Het bandje zelf heeft aan het eind een verdikking, zodat hij niet zomaar uit het oogje dat om het bandje zit, los kan schieten.

De Chromis zelf is een Nitrox (21=100%) duikcomputer op horlogeformaat, maar je kan hem ook gebruiken voor freediven, als bottomtimer en… en dat is redelijk uniek, als afstandsmeter. Op de computer zit namelijk een modus waarin je vinslagen kan tellen en dus afstanden kunt meten. Kortom een multifunctioneel apparaat. Om al die functies te gebruiken of om de twee tijden (zoals vakantie en thuis tijdzone) in te stellen zijn er 4 knoppen. Twee aan elke kant.

Scubapro_chromis_wit
In de horlogemodus geeft het display in strakke cijfers tijd, de datum en de dag van de week weer. De Chromis heeft voor het duiken het bekende ZHL8 ADT MB-algoritme met PDIS (Profile Dependent Intermediate Stop) dat we ook kennen van andere Scubapro computers. Het is dus mogelijk om de computer ietwat te personaliseren door zaken als partiële zuurstofdruk, microbubbellevels of hoogte (voor hoogteduiken) in te voeren. Alarmsignalen zijn eveneens aan te passen, maar dan heb je wel een aparte interface nodig en daarover had ik bij de test geen beschikking.  Als laatste is de batterij zelf te vervangen, maar wellicht is het beter om dat te laten doen bij een dealer.

De duik en erna
De Chromis start vrijwel meteen als hij nat wordt in de duikmodus, maar wacht wel met het tonen van de diepte tot ik op
0,8 m zit. Dat klopt met wat er in de handleiding staat. Het display is goed af te lezen en de getoonde informatie is nuttig. In de middelste rij zie ik de huidige diepte, de verstreken duiktijd en de resterende niet-decompressietijd. Tijdens de duik kan je deze informatie door middel van de knoppen aanvullen (eigenlijk switch je) met maximale diepte, temperatuur, etc.. Als het donker wordt kan je door op light te drukken het scherm verlichten, dit lichtje brandt dan 10 seconden, wat erg lang is. Aan het einde van de duik gaat de computer vanzelf in een drie minuten veiligheidsstop, wel zo handig. Later lees ik in de handleiding dat dit alleen gebeurt bij duiken dieper dan 10m, ook handig om te weten.

Na de derde duik valt mij op dat er wat condens achter het schermpje zit, maar het hindert de computer niet in zijn werkzaamheden. En na een dagje goed drogen is het weg, geen idee waar het door kwam, wellicht was het water te fris. En de duiken erna heb ik er geen last meer van gehad. De Chromis was na alle gemaakte duiken overigens nog steeds mooi wit, geen idee of dat na jaren zo blijft, maar mocht je daar bang voor zijn, er zijn ook oranje en zwarte exemplaren.

Qua onderhoud is eigenlijk goed afspoelen met kraanwater en goed afdrogen na de duik het enige wat je moet doen. Je moet hem dus niet in het zonlicht leggen en vanwege de druksensor van de dieptemeter ook niet in een afgesloten doos bewaren. Elke twee jaar moet je die overigens bij een dealer laten controleren.

Plus en min
Komen we bij de plus en minpunten!

Pluspunten van de Chromis zijn:
+ heldere display
+ mogelijkheden (lucht, nitrox, freedive, bottomtimer, afstandmeter)
+ batterij zelf te vervangen
+ bandje met verdikking tegen verliezen
+/- voor aanpassen alarmsignalen aparte interface nodig

Minpunt is:
– geen geconstateerd

Conclusie
Een mooie compacte computer in horlogevorm met veel mogelijkheden. Het feit dat er al standaard een verlengingsbandje bij zit, vind ik ook een pluspunt. Zeker met een droogpak is een langer bandje geen overbodige luxe. Ook als je de Chromis alleen als horloge draagt, misstaat hij niet, alhoewel ik dan zelf voor een zwarte zou gaan.

Reactie van Martine Grethe, Scubapro Salesmanager Nederland en Vlaams België:
Na deze geweldige review is er voor ons eigenlijk weinig toe te voegen. De Chromis heeft zich ndertussen bewezen als een zeer stabiele, betrouwbare en duidelijk afleesbare horlogecomputer. De vele gebruikers die de Chromis reeds in hun bezit hebben, zijn zeer tevreden en blij met dit product.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief