Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Branded content / Interview

Suunto Ocean: “Voor duikende sporters en sportende duikers” | Interview

Heb je hem al gezien, de nieuwe duikcomputer van Suunto? In de Ocean komt je hele actieve leven samen. Wij spraken met Joep Mol over deze innovatieve uitbreiding van de Suunto range.

Joep Mol glundert… bij distributeur Amilco Benelux is hij verantwoordelijk voor Suunto. Als wij hem spreken, kan hij niet wachten tot de nieuwste Suunto duikcomputer op de markt is. Maar mogen we de Suunto Ocean, die op het moment dat jij dit leest, wél verkrijgbaar is, wel een duikcomputer noemen?

Hij lacht: “Dat mag zeker, maar de Suunto Ocean is toch echt veel meer dan alleen duiken. Het is een duikcomputer en een premium sporthorloge in één.” En dat is anders dan alle duikcomputers en sporthorloges die het Finse merk tot nu toe op de markt heeft gebracht. “Hiervoor had je sporthorloges én duikcomputers, twee losse productgroepen. De Ocean combineert beide en is het middelpunt voor alle activiteiten – hij is bedoeld voor mensen die een actief leven leiden en ook nog duiken.”

Moeten we daaruit afleiden dat duiken bijzaak is in het geval van de Ocean? “Nee, zeker niet,” vertelt Joep Mol. “Het is een meer dan volwaardige duikcomputer met alle functies die een vrijetijdsduiker nodig heeft. Alleen heeft Suunto dit product naast de duikfuncties uitgebreid met de functies van de Suunto Race, die speciaal voor outdoor- en trainingsactiviteiten bedoeld is. En ook daar zijn weer innovatieve functies aan toegevoegd. Uniek in de duik- en outdoormarkt!”

“Wat verwacht de vrijetijdsduiker van nu van een duikcomputer? Die wil veilig en onbezorgd kunnen duiken, het apparaat moet een actief leven ondersteunen en het product moet duurzaam zijn. Joep Mol: “Dat is precies wat Suunto biedt met de nieuwe Ocean.”

Recreatief

De recreatieve of beter gezegd vrijetijdsduiker van nu doet meer dan alleen duiken. Die heeft een druk leven, sport graag en maakt zo nu en dan een duik. “Je herkent het wel, een drukke baan, na je werk of in het weekend nog even op de fiets of een rondje hardlopen en op vakantie een duikje maken, lekker snorkelen en ook nog een geweldige hike. In de Suunto Ocean komt je hele leven samen.”

Je hebt het specifiek over de recreatieve of vrijetijdsduiker? “Dat klopt! De Suunto Ocean berekent je decompressiestatus nauwkeurig tot een diepte van 60 meter. Op nog grotere diepte wordt de duik nog steeds berekend, maar minder precies.” Dit heeft alles te maken met de druksensor in het apparaat die naast waterdruk ook luchtdruk berekent. “Deze sensor heeft een geweldige reputatie in de markt van outdoor-instrumenten en Suunto doet daar in de Ocean, die immers ook voor boven water bedoeld is, geen concessies aan.” De nieuwe duikcomputer is overigens naast perslucht ook te gebruiken met nitroxmengsels tot 100% O2 , maar niet met trimix. “De diepte van 60 meter is dan ook meer dan voldoende. Zeg nou zelf, wanneer heb jij dieper gedoken dan 60 meter?”

Suunto Bühlmann mét unieke functie

Geen RGBM-algoritme meer, daar stond Suunto toch om bekend? “Klopt,” zegt Joep, “en het is ook niet dat we daar niet meer achter staan. In bijvoorbeeld de EON Steel (Black) waren het RGBM- én het Suunto Bühlmann-algoritme geïntegreerd om zowel liefhebbers van Suunto RGBM als Bühlmann tegemoet te komen. Maar nu ook Bruce Wiencke, de ontwikkelaar van het RGBM-model, niet meer leeft, kunnen we minder goed door ontwikkelen om aan de wensen van de technische duiker te voldoen. Vandaar dat we nu alleen voor Suunto Bühlmann gaan.”

Maar ik zie dat jullie het Suunto Bühlmann noemen? Is het dan toch anders? “Ja en nee, we hebben er iets aan toegevoegd,” aldus Joep. “Als enige computerfabrikant biedt Suunto de keuze tussen een stapsgewijs of een continu decompressieplafond. Bij een stapsgewijze opstijging tijdens een decompressieduik stijg je steeds op naar het volgende plafond en blijf je daar hangen totdat je weer verder omhoog mag (3-6-9 meter, enz). Bij de berekening met een continu decompressieplafond zie je het werkelijke plafond tot één cijfer achter de komma in je scherm en dat wordt dan ook voortdurend aangepast. Dit maakt een zeer geleidelijke opstijging mogelijk terwijl je in je scherm ziet wanneer de decompressieverplichting niet meer toe- maar afneemt. Of zelfs tijdens de opstijging helemaal verdwijnt. Dit is iets waarin Suunto zich onderscheidt.”

SuuntoOcean_Dive_underwater_NicoDeutsch4

Absoluut innovatief!

Wat echt nieuw is in de Suunto Ocean is dat de duikcomputer de route die je aflegt onder water, driedimensionaal registreert. Na de duik kun je visualiseren hoe je gezwommen hebt, en je duik analyseren in de Suunto App. “Niet alleen zie je de route die je  gezwommen hebt, maar ook kun je terughalen op welk punt je op welke diepte hebt gezeten en wat de temperatuur van het water was.”

Kun je die techniek uitleggen?  “Het volgen van routes in de Suunto Ocean is gebaseerd op gps, versnellingsmeter, gyroscoop, magnetometer en druksensor. Bij de ontwikkeling van het algoritme is gebruikgemaakt van een grote hoeveelheid gegevens van echte duiken, data-analyse en machinaal leren.”

Absoluut innovatief! “Niet alleen zie je de route die je gezwommen hebt, maar ook kun je terughalen op welk punt je op welke diepte hebt gezeten en wat de temperatuur van het water was.”

“Overigens,” vult Joep aan, “het is geen absolute route zoals je boven water gewend bent, maar meer de vorm van de duikroute. Suunto geeft aan dat 80% van de route nauwkeurig tot zeer nauwkeurig is. En kan de route niet goed worden geregistreerd, dan wordt deze niet in de app getoond.” Het is nu nog een bètaversie, maar Joep heeft er alle vertrouwen in dat Suunto hard werkt aan perfectionering en updates die de Suunto Ocean automatisch via de cloud zal ontvangen.

Eén keer laden voor 40 duikuren

Veel aandacht is besteed aan de gebruiksduur van de batterij. “Je laadt de batterij in nog geen twee uur helemaal vol en kunt dan tot veertig uur duiken of tijdens het sporten de gps-functie gebruiken. Gebruik je de Ocean alleen als smartwatch, dan hoef je in principe pas weer na 12 dagen op te laden.”

Suunto-kwaliteit

De Finnen staan bekend om de kwaliteit die ze leveren, boven en onder water.En dat zie je ook weer terug in dit nieuwe hoogstandje,” aldus Joep Mol. “Kijk alleen maar naar het heldere amoled-aanraakscherm. Aanraken werkt alleen boven water, maar als duiker zul je versteld staan van de helderheid en afleesbaarheid onder alle lichtomstandigheden. Fijn is ook dat dit type scherm bijzonder weinig batterijspanning verbruikt. De belangrijkste bedieningsknop heeft een fluorescerend puntje, je ziet hem in een oogopslag in het donker.”
Ook aan draagcomfort is gedacht. De banden van silicoonrubber zijn een uitkomst voor duikers – ze zijn zoutbestendig, verlengbaar én kunnen vooral goed tegen de omstandigheden waaraan een duiker wordt blootgesteld. Maar wil je boven water een meer modieuze band, dan kun je kiezen voor een lederen of een stoffen polsband in leuke kleuren. “En zo’n band kun je binnen een minuut verwisselen,” vult Joep aan terwijl hij de daad bij het woord voegt.

De Suunto Ocean is het middelpunt van je actieve leven. Standaard zijn er al 95 sportmodi, waaronder duiken, geïnstalleerd in het apparaat. Voor elke activiteit die je doet, is de Suunto Ocean je trainingsmaatje én coach.

Ook aan de planeet is gedacht

De Suunto Ocean is met 100% duurzame energie vervaardigd. “De fabrikant compenseert de CO2-uitstoot door mangroven aan te planten en projecten voor de bescherming van de oceanen te ondersteunen.” En moet er iets vervangen worden, dan kan dat – de onderdelen zijn uitwisselbaar. Goed om te weten! Elke Suunto Ocean heeft een duik gemaakt voordat deze de fabriek verlaat.

Actie!

Genoeg over de Suunto Ocean als duikcomputer. Er is nog veel meer in het leven! Met de Suunto Ocean kun je alle kanten op. Standaard zijn er al 95 sportmodi, waaronder duiken, geïnstalleerd in het apparaat. En je hebt de mogelijkheid om ook zelf modi in te stellen. Voor elke activiteit die je doet, is de Suunto Ocean je trainingsmaatje én coach. “De hartslag wordt op de pols gemeten, maar je kunt ook een hartslagband gebruiken,” vertelt Joep, die niet alleen met een prototype heeft gedoken, maar hem ook tijdens het mountainbiken droeg. “Ga je de bergen in, dan wordt aan de hand van de luchtdruk en gps de hoogte gemeten. Handig zijn ook de offline kaarten van gebieden wereldwijd, die je op de Suunto Ocean kunt laden en zelfs onder water kunt gebruiken. Boven water weet je via gps je exacte locatie.” En ga je te ver, dan kunnen allerlei alarmen je visueel, akoestisch en trillend waarschuwen.

Heb je hier nog niet genoeg aan, dan kun je via Suunto Plus nog veel meer apps van andere ontwikkelaars laden. Je hardlooprondje wil je via Strava bijhouden, je persoonlijke records wil je delen en eigenlijk wil je ook je slaappatroon wel bijhouden.

Suunto Ocean is het middelpunt van je actieve leven!  Zeker in combinatie met de gratis Suunto App waarin je al je activiteiten kunt bijhouden (compleet met foto’s en filmpjes), analyseren en delen.

suunto_ocean_max_kroneck_bike_1632
Suunto Ocean_dive_1430
Suunto Ocean_dive_1717
suunto_ocean_max_kroneck_ski_5650-Bearbeitet

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief