Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Steur terug in Oosterschelde

Terug van weggeweest! De Europese Atlantische steur is na ruim een halve eeuw terug in de Oosterschelde.

Sportvisser Ernest Ripson kreeg de één meter lange vis zaterdag 19 december aan de haak bij de Zeelandbrug. De vierjarige steur is één van de vissen die afgelopen zomer zijn uitgezet in de Rijn. Het is niet de eerste van die groep die teruggevonden is: eerder haalden garnalenvissers een steur uit het water voor de monding van het Haringvliet. Vorig jaar werd in de Westerschelde een steur aangeland die was uitgezet in Duitsland. De in de Oosterschelde gevangen steur is overigens levend en wel het water weer in gegaan.

Gezenderd
Alle vissen zijn gezenderd en gemerkt met een nummer in de rugvin, vertelt Karsten Reiniers van Ark Natuurontwikkeling, die de steuren volgt. “Er is nog heel veel onbekend over de steur. We weten dat de vis heel oud kan worden, zeker zo oud als een mens, en meters lang. Maar hoe ze in zee leven en wanneer de steur de rivier weer opzoekt om te paaien, weten we niet. We vermoeden dat de eerste tegen 2018 de Rijn weer opzoeken.”

Vissers die een steur vangen kunnen 100 euro verdienen als zij de vangst goed gedocumenteerd aanmelden bij steurwwf(at)gmail.com. De steur, die zeldzamer is dan de panda, is wettelijk beschermd, melden van een vangst is daarom verplicht. Maar de onderzoekers horen graag de precieze locatie en tijdstip, merknummer, lengte, gewicht en conditie van de vis.

Bron: PZC.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief