Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Steenslijmvisjes onder de zon – Het verhaal achter de foto

Soms heb je als  onderwaterfotograaf een steengoed idee voor een wedstrijd, maar heb je het nog nooit eerder geprobeerd. Toch kan dat goed uitpakken, zo merkte ook René Weterings bij het ONK van 2021.

Soms heb je ineens een idee en wil je dat ten uitvoer brengen, althans ik wel. Zo had ik voor het Open Nederlands Kampioenschap 2021 een idee wat ik eens wilde proberen. Ik had alleen geen tijd om het van tevoren te oefenen, dus het was er op of er onder voor de wedstrijddag. Het idee was namelijk een beeld-op-beeld opname (double exposure) van drie foto’s. Twee foto’s van steenslijmvissen en een derde foto om de zon te fotograferen. Natuurlijk lukt zoiets niet met een lens, dus ik moest twee duiken maken om de foto überhaupt mogelijk te maken. De steenslijmvissen bij de Bergse Diepsluis wist ik goed te vinden, dus ik plande van tevoren eerste een duik met de fisheyelens. Op die manier kon ik de zon, die toevallig aanwezig was, goed vastleggen. Het eerste deel van mijn plan was dus gelukt. Daarna heb ik een pauze genomen, wat gegeten en gedronken en natuurlijk de fisheyelens op mijn camera vervangen voor de 60mm macrolens. Ook heb ik bewust maar een flitser meegenomen met daarop een optische snoot. Met die snoot kan ik heel gericht het flitslicht op het onderwerp krijgen, zodat ik geen achtergrond belicht. Eenmaal in het water had ik de steenslijmvisjes zo gevonden. Maar toen begon de uitdaging, hoe krijg ik alle instellingen goed om ze in beeld te krijgen? Ik moest veel uitproberen, want ik had natuurlijk een linker en een rechterfoto nodig om mijn plan te doen lukken. Daarbij mochten de twee vissen elkaar niet gaan raken als ik ze in de camera over elkaar zou leggen. De beeld-op-beeld opnames heb ik een paar keer geprobeerd en uiteindelijk had ik het geluk om twee goede basisfoto’s van de steenslijmvissen te hebben. Toen was het nog een kwestie van de foto’s over elkaar leggen en zorgen voor het gewenste eindresultaat. De foto die op mijn display verscheen gaf mij een gevoel van tevredenheid, ondanks dat hij voor mijn gevoel zeker niet perfect was. Tijdens de prijsuitreiking van het ONK 2021 werd mijn foto met een gouden medaille beloond in de categorie ‘keuze’, de vierde categorie bij de Masters. Ik ben uiteraard erg trots op dat resultaat!

Camera en instellingen

Camera: Olympus OM-D E-M1III
Lens 1: Olympus 8mm f1.8 fisheye PRO
Lens 2:
Olympus 60mm f2.8 macro
Flitser(s): 1x INON Z-330
Accessoires: Snooty snoot
Instellingen 1:
f22, 1/400s, ISO200
Instellingen 2: f14, 1/400s, ISO400

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

2 reacties

  1. Top foto Rene, de techniek perfect toegepast.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief