Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Sponzen van de Zoutpier worden verplaatst

De Zoutpier op Bonaire heeft onderhoud nodig. Om de gevolgen voor het onderwaterleven te beperken verplaatst STINAPA samen met vrijwilligers de sponzen op de pijlers naar veiligere diepte.

Stinapa (Stichting Nationale Parken) op Bonaire zal de komende maanden sponzen op de pijlers van de Zoutpier verplaatsen. Het gaat hierbij om de sponzen die zich bevinden in de zone waar gewerkt wordt (tot 1 meter diepte). Om de biodiversiteit van de Zoutpier te beschermen worden de sponzen geplaatst op delen van de pijlers waar niet gewerkt wordt (> 2 meter).  Sponzen zijn in staat zich aan een nieuwe ondergrond vast te hechten, vandaar dat dit transplantatieproject op deze levensvorm is gericht.

Begeleiding door biologen

De vrijwilligers die meehelpen bij de transplantatie van de sponzen, worden begeleid door medewerkers van Stinapa. Elke duik begint met een trainingssessie door de biologen van de natuurbeschermingsorganisatie. De duikers leren meer over sponskolonies en hoe ze de transplantatie veilig kunnen uitvoeren.

Opnieuw hechten

De eerste sponzen zijn inmiddels vanuit de gevarenzone verhuisd. Met behulp van vislijn worden ze op hun nieuwe plek gehouden. De verwachting is dat ze zich binnen twee maanden weer aan de pijlers zullen hechten. Zodra dit het geval is, zal de vislijn worden verwijderd.

Meehelpen?

De komende periode staan er wekelijks sessies voor het verhuizen van de sponzen gepland. Als je als duiker hierbij wilt helpen, kan je je per e-mail aanmelden bij Stinapa.

Foto’s: Stinapa

1 reactie

  1. Wat een goede actie. Ik zou graag helpen maar een reisje Bonaire zit er dit jaarniet in.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief