Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Indonesië - algemeen

Beleef de meest spectaculaire duikreis op de Ilike

Duiken op de meest adembenemende riffen van Indonesië vanaf de comfortabele Ilike en tegelijk je fotoskills verbeteren onder het toeziende oog van onderwaterfotograaf Filip Staes. Een trip om nooit te vergeten!

Van 4 tot 16 oktober 2022 organiseert DIVE ALONG een liveaboard met fotografieworkshops van gerenommeerd fotograaf Filip Staes. Duik op adembenemende koraalriffen en fotografeer dieren die bijna nergens anders ter wereld voorkomen. ILIKE is een 32 meter lang Phinisi schip dat speciaal voor duikers ingericht is. Het heeft alle comfort van een hotel en de gastvrije crew legt je gedurende gans de trip in de watten. Met 5 maaltijden per dag vul je alle verbrande calorieën van het duiken zo weer aan. De route van Sorong naar Ambon is speciaal uitgestippeld langs de meest befaamde duikstekken ter wereld.  Deze 13-daagse trip loopt langs de Molukken, de Banda-eilanden, Misool en Raja Ampat. De duikstekken in deze regio’s behoren tot de mooiste ter wereld en bieden een ongeëvenaarde diversiteit aan onderwaterleven.

Dampier-straat

In de Dampier-straat zitten er grote hoeveelheden voedingsstoffen die aangevoerd worden uit de Grote Oceaan. Dit trekt grote roofdieren aan. Reuze-trevallies, geelvintonijnen, regenboogrunners en zelfs zwart- en witpunthaaien en grijze rifhaaien. Tafelkoralen zijn een uitstekende schuilplaats voor wobbegong haaien.

Misool

In Misool  treffen we een marinepark aan dat opgezet is door het Misool Eco Resort in samenwerking met de lokale dorpjes. In dit gebied is er geen visserij toegestaan en houden parkrangers een oogje in het zeil. Daardoor is de diversiteit er enorm. Onderzeese bergen, muren en tuinen met de mooiste koralen en massieve gorgonen waar er pygmee zeepaardjes te vinden zijn. Hier vind je ook de epaulethaai die op zijn buik- en borstvinnen loopt. Enorme scholen vissen zijn hier geen uitzondering. Het is een van de weinige plaatsen waar er twee verschillende soorten manta’s op eenzelfde duikplek te vinden zijn.

Bandazee

De Bandazee ligt erg afgelegen waardoor je er alleen met een liveaboard kan komen. Het water is er kristalhelder met bodemloze drop-offs en kleurrijke koraalpieken. Rond zonsondergang komen de mooiste vissen uit het koraal tevoorschijn: de mandarijnvissen!

Op het eiland Banda Neira, bij de Banda-eilanden, waar er veel overblijfselen van de Nederlandse en Engelse specerijenhandel te vinden zijn, gaan we aan land. Het fort Belgica biedt een prachtig uitzicht op de haven en de vulkaan Gunung Api. Nootmuskaat werd voor het eerst ontdekt op de Banda-eilanden. Daar hangt een hele boeiende geschiedenis aan vast en een bezoek aan een oude plantage met proeverijen staat op het programma.

In de wateren rond Kooneiland, eveneens een zeer afgelegen locatie tussen de Ceram-, de Arafura- en de Bandazee, gedijen vissen en koralen welig door de aanbreng van voedingsstoffen.

De duikstekken behoren tot de mooiste ter wereld – de diversiteit aan onderwaterleven is ongeëvenaard.

Ambon

Ambon is de hoofdstad van de provincie Maluku. Het ‘muckduiken’ is hier fenomenaal en wordt beschouwd als één van de beste plekken in de wereld.  Inktvissen waaronder de flamboyante inktvis, zeepaardjes, verschillende soorten octopussen, harlekijngarnalen, harige hengelaarsvissen en vele andere creaturen hebben hier een thuis gevonden. De grootste sterren zijn echter de rhinopia’s en de psychedelic hengelaarsvissen. Deze laatste zijn buiten Bali nergens anders ter wereld te vinden. In de baai ligt het wrak de ‘Duke of Sparta’, een Engels cargoschip. Buiten de baai zijn er mooie koraaltuinen te vinden. Pintu Kota, een enorme stenen brug op natuurlijk wijze gevormd, is overwoekerd met prachtige kleurrijke zachte koralen en fantastisch mariene leven. Bij Nusa Laut is het duiken geweldig dankzij de inspanningen van het dorpje Ahmed die de omgeving beschermt tegen illegale visserij. Hier zwemmen grote scholen jacks, regenboogrunners, tonijnen, Spaanse makrelen en is er kans op ontmoetingen met grote pelagische vissen.​

Filip Staes: “Hier maakte ik de mooiste duiken uit mijn duikcarrière.”

Fotoworkshops van Filip Staes

Om al dit moois vast te leggen heb je voldoende opslagruimte nodig op je harde schijf én een fotograaf die je niveau snel naar omhoog brengt. Je krijgt immers indrukwekkende taferelen te zien die uniek zijn. Met zijn jarenlange ervaring en enorme palmares is Filip Staes de ideale persoon om van te leren. Aan de hand van korte workshops die hij regelmatig  geeft, zal je in staat zijn om snel vorderingen te maken. Filip runt zijn Onderwater Fotografie Academie met passie en kennis en zal dit tijdens de trip ook doen. Geen vraag is hem te vreemd en hij heeft oog voor alle fotografen van elk niveau. Filip is laaiend enthousiast over deze trip vermits hij in het verleden sommige van deze plekken reeds bezocht heeft. Voor hem waren dit de mooiste duiken uit zijn lange duikcarrière.

Meer weten over deze unieke duik- en fotoreis?

De duik- en fotoreis met Filip Staes op de Ilike wordt georganiseerd door:

2 reacties

  1. Alleen voor fotografen? Of kun je ook gewoon mee om te duiken?

    REAGEREN
    • Sorry Bert, ik zie je bericht nu pas. Alle duikers zijn welkom. Er zijn nu al inschrijvingen van duikers die niet fotograferen.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief