Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Specialty: Duiken met een rebreather – voor sportduikers

Wat voor duiker je ook bent, er valt nog zo veel te ontdekken en te leren! Specialty’s zijn een leuke manier om te ‘proeven’ aan specifieke vormen van duiken, je duikskills te verbeteren én nieuwe vaardigheden te leren. Dit keer: SCR Diving… ja, rebreatherduiken voor recreatieve duikers.

Denk jij bij rebreathers ook meteen aan technisch duiken? Niet doen! De Horizon van Mares is een semi closed rebreather (SCR) en speciaal bedoeld voor recreatieve duikers. Het toestel mag gebruikt worden tot 30 meter wanneer de basiscursus is gevolgd en tot 40 meter als je ook de XR-module hebt gehaald. Met 24 duiken, een nitroxbrevet en een diepduikbrevet kun jij al de specialty SSI SCR Diving volgen.

Duncan van Vliet, de eigenaar van ONE2DIVE in Oosterhout, is een van de weinige SSI SCR Instructors in de Benelux. Samen met zijn cursist Bram Broeders vertelt hij vol enthousiasme over deze manier van duiken… sterker nog, alleen tijdens Open Water opleidingen duikt hij nog met een ‘gewone’ duikset, anders altijd met de Horizon en tijdens échte technische duiken met de rEVO rebreather of dubbelset.

Winst

“De specialty SCR Diving,” zo vertelt Duncan, “is gericht op de recreatieve duiker. Dat kunnen duikers zijn die in de toekomst misschien de technische kant op willen, maar ook bijvoorbeeld onderwaterfotografen die minder bellen willen maken, en mensen met een groot gasverbruik.” Met het SCR-systeem verbruik je immers ongeacht je diepte maar 5 tot 7 liter ademgas per minuut. “Zet dat maar eens af tegen een luchtverbruik aan de oppervlakte van 20 liter per minuut… dat is 40 liter per minuut op 10 meter en al 60 liter op 20 meter. Tel uit je winst!”

Lichtgewicht

Voor Bram was de specialty een logische keuze, hij was altijd al geïnteresseerd in rebreathers. Toen de Mares Horizon bij zijn duikschool ONE2DIVE binnenkwam, had hij wel enige scepsis. “Het was echt iets anders dan de rebreathers die ik tot dat moment had gezien… een licht apparaat, veel plastic.” Samen met instructeur Duncan werd het apparaat uit elkaar gehaald en grondig bekeken. De weinige bewegende delen en überhaupt weinig onderdelen deden Bram besluiten de specialty te volgen. “Ook omdat het een groot voordeel had: het is echt een lichtgewicht apparaat. Fijn als je de dijk over moet.”

Horizon_OnetoDive_2023 (4)
Horizon_OnetoDive_2023 (2)
Horizon_OnetoDive_2023 (11)

E-learning

Voordat je aan de specialty begint, doe je een stuk e-Learning. Je moet zelfstandig de zes hoofdstukken van de online lesstof (in het Nederlands!) doornemen. Bram: “Je leert niet alleen meer over het apparaat, maar ook over de processen in je lichaam. Je neemt een duik in de wereld van de rebreathers.” Daarna is er een gecombineerde droge c.q. theoriesessie. “Best een lange dag, maar al doende leer je. Er wordt gepraat over de lesstof en je leert hoe je de rebreather zelf in elkaar zet, uiteraard onder toezicht van de instructeur en aan de hand van een duidelijke checklist.”

“Denk niet dat de onlinetheorie ingewikkeld is,” voegt Duncan toe. “Allereerst wordt de stof toegankelijk gepresenteerd, zoals ook bij andere SSI specialty’s. Het is geen droge kost en tekst wordt afgewisseld met afbeeldingen en video’s.” En vervolgt hij: “De droge c.q. theoriesessie is vooral heel veel praten en doen. Het is interactief. De cursisten moeten vooral veel zelf doen en juist door op dat moment fouten te maken, leren ze het proefondervindelijk.” Mooi aan deze SCR is dat je er écht niet mee kunt gaan duiken als er iets niet goed is. “Dan geeft het apparaat een error. Veilig gevoel.”

En dan is het tijd voor het buitenwater… daar komen de deelnemers voor. Aan duiktijd ontbreekt het niet – elke cursist moet er minimaal 300 minuten met de SCR in het water liggen. Meestal wordt die duiktijd over vier duiken verdeeld.

— Alsof ik voor het eerst ging duiken, je voelt je echt een newbee. —

Newbee

Hoe de eerste duik was voor Bram? “Alsof ik voor het eerst ging duiken, je voelt je echt een newbee. In het begin was ik ook super gefocust of het gas dat ik ademde wel veilig was… ondanks het feit dat het lampje groen knipperde.” Trimmen moet je helemaal opnieuw leren. Op je longen trimmen is er niet meer bij want alles wat je uitademt, stroomt weer de longen van de SCR in.

“Het allemaal een kwestie van ervaren,” lacht Duncan. “Het ademhalen pikken de cursisten meteen op, dat is dankzij de overdruk namelijk niet anders dan zoals je nu boven water ademt. En het trimmen… ach wanneer ze de eerste duik ergens tegenaan zwemmen, beseffen ze dat ze toch echt niet op de longen kunnen trimmen. Doen, doen, doen.”

Eigenlijk makkelijker

Uiteraard staat veiligheid voorop en leren de cursisten wat ze moeten doen in geval van nood. Om een voorbeeld te noemen, switchen van de rebreather naar de ademautomaat van het opencircuit-backupsysteem. “Je mondstuk uit je mond halen, is geen optie, want dan komt er water in de loop. Nee, het is eigenlijk veel makkelijker, de duiker zet zijn bail-outvalve open en krijgt meteen ademgas uit de bail-outfles die hij bij zich draagt.”

Tijdens de specialty leer je bekende duikskills op een andere manier te doen. “Bijvoorbeeld een boeitje schieten, dat moet echt met de slang van je droogpak, niet met de mond. Ook het aanhangen en afkoppelen van de sidemountfles die je als back-up bij je hebt, wordt geoefend. Gas delen was nog nooit zo eenvoudig, je buddy hoeft alleen maar de ademautomaat van je bail-outset te pakken. Al deze skills oefen je eerst tijdens de zwembadlessen, en daarna in het buitenwater. “En echt,” zegt Duncan, “als jij een relaxte duiker bent, dan lukt dit je allemaal.”

Bellenloos

Gewoon een duikje in de NION-plas…”We hebben ruim een kwartier naast een karper gelegen die heerlijk aan het grazen was.” Bijzonder want karpers zijn meteen weg als er duikers aankomen. Maar door het gebrek aan bellen at de vis onverstoorbaar door. “Echt mooi!”

Specialty of Try Dive

De specialty begint met e-Learning. Daarna volgten een uitgebreide gecombineerde theoriesessie, een droge sessie en een zwembadsessie Uiteindelijk ga je het buitenwater in – je moet minimaal 300 minuten duiken met de (eigen of gehuurde) Horizon voordat de specialty wordt afgetekend. Je kunt de cursus ook nog uitbreiden met een aantekening voor decoduiken (Extended Range).
Wil je niet meteen een hele specialty boeken, doe dan eerst een Try Dive (in zwembad/geconditioeerd water). Als je binnen zes maanden aan de specialty start, telt de Try Dive mee als duik.
Iedereen vanaf 18 jaar met een Open Water Diver brevet of gelijkwaardig plus de specialty’s Deep Diving en Nitrox én 24 duiken in het logboek kan aan de specialty meedoen. Een Try Dive is mogelijk vanaf 16 jaar.

Speciale aanbieding in februari!

Boek in februari 2024 je Horizon training bij ONE2Dive, dan krijg je het online lespakket gratis! Leuke start toch?!

Voor alle duidelijkheid! De semigesloten rebreather (of semiclosed rebreather of kortweg SCR) waarmee je de opleiding SSI SCR Diving doet, is niet bedoeld voor de diepe duiken die technische duikers maken. Met deze rebreather duik je binnen de limieten van het sportduiken.

3 reacties

  1. Lijkt mij fantastisch om eens te proberen. Maar… prijs van deze cursus!

    REAGEREN
  2. ja dat kan ik ook niet achter halen op de site
    staat wel leuk van meer info, maar dan houdt het ook op inderdaad

    REAGEREN
    • Het makkelijkste is om dan even contact op te nemen met de duikschool. Zij kunnen je vast antwoord geven!

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief