Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Main slider - Snorkelen / Snorkelen / Snorkelmateriaal

Snorkelmasker kiezen – waar let je op?

Snorkelvolgelaatmaskers zijn alweer een paar jaar booming en er zijn dan ook heel veel modellen op de markt! Waar moet je nu op letten als je een snorkelmasker wilt kopen? Wij hebben tips voor je.

Foto: René WeteringsZoals met bijna elk product zijn er goede volgelaatsmaskers voor snorkelen (of snorkelfullfacemaskers, snorkelvolgelaatsmaskers, enz.) en minder goede snorkelmaskers op de markt. Maar waar moet je nu op letten als je er één wilt kopen – hier in Nederland of tijdens je vakantie?

Vraag je eerst eens af wat je met het snorkelmasker wilt doen. Wil je alleen ontspannen aan de oppervlakte snorkelen of wil je er ook mee onder water? In het laatste geval kan je beter kiezen voor een gewone duikbril met een losse snorkel. Een snorkelmasker is namelijk alleen om rustig aan de oppervlakte te zwemmen en te genieten van het moois onder je. Je kunt niet bij je neus en daardoor kan je niet je oren klaren – een must vanwege het verschil in druk als je naar beneden duikt. Met een gewone duikbril kan je wel bij je neus en dus je oren klaren.

Een goed snorkelmasker heeft een brede siliconen rand die goed op het gezicht aansluit. Het is belangrijk dat deze rand van silicone is, en niet van goedkoper en minder duurzaam kunststof (siliter). Een siliconen rand blijft ook op de lange termijn soepel en zal dus ook bij veelvuldig gebruik goed aansluiten op het gezicht. Bij goedkopere materialen gaat de soepelheid onder invloed van zonlicht en zout of chloorwater hard achteruit.

Een goed snorkelmasker heeft een siliconen afsluiting over de neus – het zogenoemde orinasaalkapje. Dit sluit het het deel van het masker waarin je ademhaalt (met mond en neus) af van het deel waardoor je kijkt (het bovenste deel met de ogen). Door deze afsluiting blijft de uitgeademde lucht in een klein deel van het masker. Dit voorkomt ten eerste dat het masker beslaat en ten tweede ontstaat er geen zogenaamde grote open ruimte, waardoor CO2-vergiftiging kan optreden.

Foto: René Weterings

De banden om het hoofd moeten makkelijk verstelbaar zijn en van materiaal van goede kwaliteit. De banden moeten met een trekkende beweging af te stellen zijn. Elastieken banden hebben de voorkeur boven rubber banden, omdat elastieken banden comfortabeler om je hoofd zitten.

De snorkel moet makkelijk te monteren en demonteren zijn, ook bij veelvuldig gebruik

Wil je (in de toekomst) ook filmen met een actiecamera? Kies dan een snorkelmasker met daarop een houder of een masker waarop je later altijd nog een houder voor de camera kunt monteren. 

Let op dat je de goede maat kiest! Passen is het beste! Snorkelmaskers zijn er in diverse maten. Over het algemeen kun je zeggen dat de S/M  maat geschikt is voor de meeste dames en tieners en de L/XL maat voor heren. Als de maat niet juist is, wordt snorkelen een stuk minder leuk – er komt water in, het zit te strak of te ruim. Zonde toch?!
Voor de juiste maat kijk je naar de afstand tussen kin en bovenkant van neus/tussen de ogen. Als deze afstand kleiner is dan 13,5 cm, dan wordt het de S/M . Is de afstand groter, dan is L/XL de juiste maat. Er zijn overigens ook merken die meer dan twee maten hebben!

Welk masker kies je? Er zijn goede en minder goede maskers op de markt. Natuurlijk blijft het altijd een persoonlijke keuze. Laat je goed adviseren door een specialist! Wat de een prettig vindt, ervaar jij misschien anders – en andersom.

Wij wensen je veel plezier met snorkelen!

Deel je snorkelbelevenissen!

Ga jij snorkelen en wil je je enthousiasme delen? Word Duikreporter!
Plaats je verhaal, je foto’s en/of filmpje en neem andere snorkelaars en niet-snorkelaars mee in je passie.

Klik en upload je duikreport

3 reacties

  1. Ik ,Diane, heb in februari 2019 in Curacao de wondermooie onderwater natuur kunnen verkennen.
    Ik heb een Atlantis Full Face snorkelmasker, mijn man heeft een Aria Ocean Reef full face masker.
    Zo hebben we beide maskers goed kunnen uitproberen en onderling vergelijken.
    Maar wat gaf dit een verschil !
    Bij de Atlantis werd het beeld zodanig optisch beïnvloed, waardoor onder water de afstanden tot planten , vissen koraal e.d. heel moeilijk waren in te schatten. Dit vonden wij beiden heel vervelend en irritant
    We hebben vervolgens om deze reden de Atlantis niet meer gebruikt.
    Bij de Ocean Reef masker was van enige beeldvervorming in het geheel niet het geval.
    Dit masker was voor onze beiden veruit favoriet.
    Vermoedelijk is de oorzaak van de vervorming bij het Atlantis masker is het volgende :
    De Atlantis heeft in het zichtgedeelte een bolvormig glas (kunststof), terwijl de Ocean reef juist aan de bovenzijde een plat kijksegment heeft.
    Dit aspect van vervorming dat mogelijk niet bij de test in het zwembad naar voren is gekomen wil ik hierbij graag vermelden.
    Met vriendelijke groet.
    Diane van Waveren

    REAGEREN
    • Hallo Diane,

      kort vraagje heb je de atlatis 2.0 3.0?
      ben ook op zoek naar een goede snorkel masker en las ergens hier op de site dat de 2.0 door zijn bolle vorm de beeld vervormd.
      terwijl bij de 1.0 (als we het zo mogen noemen) dit niet het geval is.

      alvast bedankt

      REAGEREN
  2. Hallo Diane en Magdy,
    Als ik het zo lees heeft Diane inderdaad de 2.0 versie van het Atlantis snorkelmasker gebruikt, dat is de versie met het bolle glas.
    Daarbij heb ik de vertekening ook ervaren. Met het gewone Atlantis masker, die met het vlakke glas, is er niets aan de hand en heb je geen vertekening.
    Het masker dat in de test van Duikeninbeeld is getest is ook de gewone Atlantis, die met het vlakke glas.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief