Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Snorkelen / Snorkelen op reis

Snorkelen met zeehonden – waar kan het?

Met hun grote ogen en sierlijke bewegingen zijn zeehonden een favoriet van veel snorkelaars en duikers. Op verschillende plaatsen kun je (onder begeleiding) met de dieren snorkelen. 

Foto: Joost Boerman

Snorkelen met zeehonden doe je in niet al te warm water – zeehonden houden daar namelijk niet van! Je zult een neopreen pak moeten dragen. Bij de meeste aanbieders kun je zo’n pak huren.

Ook goed om te weten – hoe grappig ze ook zijn, het zijn roofdieren en ze hebben tanden. Jij bent geen prooi voor hen, maar al spelende kunnen ze wel eens in je vin bijten. Houd je handen zo dicht mogelijk bij het lichaam zodat ze daar niet mee gaan spelen.

Engeland: Scilly Islands, St. Martins

De zeehonden die hier leven zijn de grijze zeehonden, ook wel kegelrobben genoemd. De Scilly eilanden is een groep eilanden ten noordwesten van Cornwall. Slechts vijf van de ongeveer 150 eilanden zijn bewoond. Vanaf het eiland St. Martins worden snorkeltours met de zeehonden aangeboden. Het water is er niet warm, de maximale watertemperatuur is 15 graden. Met een wetsuit aan is dat echter goed te doen.

Schotland: Eyemouth

Vlakbij Eyemouth bevind zich een grote zeehondenkolonie, die bij duikers al heel bekend is. De speelse zeehonden zijn erg nieuwsgierig en zijn dus van dichtbij in het water te bewonderen. Er worden (nog) geen georganiseerde snorkeltours naar de zeehondenkolonie aangeboden, maar duikcentra nemen ook snorkelaars mee. Bovendien zijn er in de directe omgeving een aantal snorkeltrails in het Berwickshire Marine Park die de moeite meer dan waard zijn.

Foto: Gery Beeckmans

Canada: Horseshoe Bay

Van mei tot en met september kan er in Vancouver gesnorkeld worden met zeehonden in de Howe Sound. De zeehonden die hier voorkomen zijn gewone zeehonden, die graag zonnen op de rotsen en rond hun eiland zwemmen. De gewone zeehond is een relatief klein type zeehond met een gemiddelde lengte van 150 cm. Om bij de zeehondenkolonie te komen wordt er met een boot of kajaks naar de kolonie gevaren.

Foto: Karin Brussaard

Zuid-Afrika: Kaapstad

Zowel vanuit Houtbaai als Simon’s Town op het schiereiland onder Kaapstad kun je snorkelen met pelsrobben. De duizenden Cape Fur Seals leven op Duiker Island aan de Atlantische kant en op een eilandje in False Bay. Vanuit beide plaatsen worden begeleide trips aangeboden. En heb je een duikbrevet, dan bestaat in False Bay ook de mogelijkheid om met de dieren te duiken.

Verenigde Staten: La Jolla Cove, San Diego

La Jolla Cove is een bekend gebied voor zowel zeeleeuwen als gewone zeehonden. De baai is omgeven door rotsen, waar de dieren graag op zonnen en uitrusten. Zowel de zeehonden als de zeeleeuwen zijn vaak al vanaf de boulevard te zien. Je kunt hier zowel zelfstandig snorkelen vanaf het strand of een begeleide snorkeltour of kajaktocht naar de zeehonden boeken.

Nieuw-Zeeland: Kaikoura

Op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland kun je tijdens de Nederlandse wintermaanden snorkelen met Nieuw-Zeelandse zeeberen, lokaal Kekeni genoemd, een oorrobben-soort. Bijzonder is dat je hier zowel vanaf de kant met de zeehonden kunt snorkelen als vanaf de boot. De zeehonden bevinden zich op rotsachtige kusten en eilanden. Zeehonden zijn overigens niet de enige zeedieren die in de omgeving van Kaikoura kunt ontmoeten: walvissen, dolfijnen, orka’s, potvissen en bultruggen komen hier ook voor!

Foto: Thomas Mattern

4 reacties

 1. Dit is per direct mijn bucketlist! Zeehonden, ik kom er aan!

  REAGEREN
 2. Zulke leuke dieren, maar inderdaad, ze hebben tandjes.

  REAGEREN
 3. In Tasmania (Australia) – fantastische plek om rond te reizen en duiken met de “seals’ is geweldig. Wel koud…

  REAGEREN
 4. Je kan duiken met zeeleeuwen in Argentinië, zijn minder schuw dan zeehonden. De jongen komen naar je toe.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief