Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Sharkatag: haaien tellen langs Nederlandse kust

Sharkatag is een initiatief van Sportvisserij Nederland met als doel in kaart brengen hoeveel haaien er langs de Nederlandse kust voorkomen en meer te weten komen over hun verspreiding.

Op 7, 8 en 9 augustus gingen elf charterboten met in totaal 300 sportvissers en enkele Tweede Kamerleden naar de haaien. Onder de vlag van Sharkatag 2013 werd er vanuit Neeltje Jans met de hengel op gladde haai gevist om deze na vangst te kunnen merken en vervolgens weer terug te zetten in zee.

De haai komt steeds meer voor langs de Nederlandse kust. De opzet van dit merkproject is om meer te weten te komen over de verspreiding en migratiepatronen van de haaien.

De beschikbare kennis over haaien is namelijk beperkt. Zelfs over de basale biologische eigenschappen is maar weinig bekend. Door hun lange levensduur en geringe aantal jongen dat per jaar wordt geboren, zijn haaien wel erg kwetsbaar voor overbevissing. Wereldwijd zijn haaienpopulaties dan ook sterk in aantal afgenomen. Het Sharkatag project is opgezet om haaien beter te kunnen beschermen. Aan de hand van terugmeldingen uit de sport- en beroepsvisserij (er zijn al twintig gemerkte vissen terug gemeld uit onder meer de Golf van Biskaje, Noorwegen en Schotland) leren we meer over deze bijzondere dieren.

Sharkatag vindt plaats volgens strikte richtlijnen:
• Sharkatag is geen wedstrijd.
• Alle haaien worden levend teruggezet.
• Alle vissers volgen een speciale gedragscode ‘omgang met haaien’.
• Alle schippers van deelnemende charterboten hebben een cursus haaienmerken gevolgd via IMARES.

Bron: Sportvisserij Nederland
Foto’s: Danny Bok

Klik hier voor een item van Hart van Nederland.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief