Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Helft zeeschildpadden heeft onverteerbaar afval doorgeslikt

Van alle zeeschildpadden heeft ongeveer 52 procent wel eens een stuk onverteerbaar afval doorgeslikt, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Met name de kustgebieden van Australië, Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Hawaï zijn gevaarlijk voor zeeschildpadden, omdat hier bijzonder veel plastic en ander afval in zee drijft. In deze gebieden komen ook de meeste verschillende soorten zeeschildpadden voor. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Global Change Biology.

 

Verspreiding

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de verspreiding van onverteerbaar afval in de wereldzeeën te bestuderen op kaarten en in computermodellen. In totaal belandt er jaarlijks 4 tot 12 ton plastic in zee.

Aan de hand van deze informatie berekenden de biologen hoe veel plastic en ander afval er in de leefgebieden van verschillende soorten zeeschildpadden terechtkomt. De onderzoekers zochten ook in archieven naar alle bekende gevallen van zeeschildpadden die zijn overleden aan de gevolgen van ingeslikt plastic.

“De resultaten laten zien dat ongeveer 52 procent van alle zeeschildpadden wereldwijd plastic zou kunnen hebben gegeten”, verklaart hoofdonderzoekster Quamar Schuyler van de Universiteit van Queensland.

Dodelijk

Plastic deeltjes kunnen dodelijk zijn voor zeeschildpadden, omdat het afval hun maagwand kan perforeren, of de maag kan blokkeren. Ook kunnen giftige stoffen uit het plastic de dieren ziek maken. Waarschijnlijk zien zeeschildpadden het afval in de oceanen vaak aan voor voedsel.

Eerder deze maand bleek uit een vergelijkbare studie dat bijna alle zeevogels inmiddels plastic deeltjes in hun maag hebben.

Volgens de wetenschappers is het slechts een kwestie van tijd voordat ook andere zeedieren last krijgen van het plastic in zee, zo meldt de Britse krant The Independent. De biologen waarschuwen dat plastic deeltjes ook in de maag kunnen belanden van vissen die uiteindelijk worden gegeten door mensen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief