Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

‘Sepiakoningin’ Felice is niet meer

De onderwaternatuur huilt. Felice Stalenburg is niet meer. Op 8 mei overleed zij aan de gevolgen van een slopende ziekte.

Wie sepia’s zegt, zegt Joop en Felice Stalenbrug. Zij zagen al vroeg in hoe het voortbestaan van sepia’s bedreigd werd: de eieren werden op fuiken afgezet, die door de kreeftenvissers werden opgehaald met als resultaat dat de eieren en dus het nageslacht verloren gingen. Samen plaatsten Joop en Felice dan ook al in 1996 de eerste sepiastokken in de Oosterschelde en gaven zij de de zeekatten een veiligere plek om hun eieren op af te zetten. Dat was het begin van het Sepiaproject, waar zij in 2007 ook een belangrijke prijs mee wonnen, de Paul Fentener Van Vlissingen Natuurprijs. In 2022 ontving het stel van de Nederlandse Onderwatersport Bond een erepenning.

Maar niet alleen de sepia’s konden op het tweetal rekenen, de hele onderwaternatuur had in Felice (en Joop) een belangrijke voorvechter. Samen stonden Felice en Joop letterlijk op de barricaden toen de eerste dump van staalslakken dreigde. Uit dit protest, dat door velen werd gesteund, ontstond Stichting De Oosterschelde, die zich tot de dag van vandaag inzet voor de onderwaternatuur.

Felice leed al lange tijd aan een slopende ziekte, maar bleef actief, ook met de kunstige creaties die ze maakte van sepiaschildjes.

Wij wensen Joop, vrienden en bekenden veel sterkte toe.

Joop-en-Felice-Stalenburg-1536x1152

1 reactie

  1. Namens de duikclub The Frogmen Vzw uit Antwerpen België was je de inspirerende kracht om ook overal waar wij gingen duiken sepia huisjes met stokken te plaatsen. Ook uw zuiderburen zijn enorm bezorgd om het voortbestaan van de sepia’s en andere inheemse soorten die in de Oosterschelde hun thuis hebben. Wij zullen je altijd herinneren als een voorvechtster van het onderwaterleven in en rond het natuurpark De Oosterschelde. Aan Joop wens ik veel sterkte in het verlies van Felice.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief