Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Seaworld klaagt staat aan

SeaWorld in San Diego heeft de staat Californië aangeklaagd vanwege het verbod op het fokken van orka’s. Volgens het pretpark heeft de staat geen wettelijke bevoegdheid om het fokprogramma te kunnen verbieden.  

Dat melden Amerikaanse media.

Californië besloot in oktober tot het verbod, nadat Seaworld bekendmaakte de tanks van de orka’s twee keer zo groot te willen maken. De grotere tanks zijn gepland voor een nieuw onderdeel van het park dat in 2018 moet worden geopend.

De staat kwam met een voor Seaworld negatieve verrassing: als het pretpark zich op de voorgenomen manier gaat uitbreiden, mag het van Californië niet langer meer orka’s fokken of verhandelen. Als Seaworld van de uitbreiding afziet, mag het zich wel weer met fokken bezighouden.

Het pretpark noemt het besluit van Californië “ongekend”. Volgens de aanklacht van het park is het besluit illegaal, omdat de staat geen wettelijke bevoegdheid zou hebben over de orka’s.

“De orka’s zijn op geen enkele manier onderdeel van de kust- of mariene gebieden”, aldus de aanklacht. “Alle activiteiten van Seaworld met betrekking tot de zorg voor en het fokken en transporteren van de orka’s vinden plaats in de tanks. Deze activiteiten vallen onder de federale wet.”

Een woordvoerster van de commissie die verantwoordelijk is voor het besluit zegt dat de aanklacht nog wordt bekeken. Vooralsnog wil ze geen commentaar geven.

Mishandeling

Seaworld is sinds 2013 in een controverse terechtgekomen, naar aanleiding van de documentaire Blackfish. Hierin wordt getoond hoe de orka’s in de Seaworld-parken worden mishandeld. Het park in San Diego besloot daarop dit jaar met de shows te stoppen.

Het grote stadion waarin de orkashows vooralsnog worden gehouden, wordt in 2017 ingeruild voor een “informatieve ervaring” die het publiek een boodschap over het behoud van de natuur meegeeft.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief