Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Ken jij de snoek?

Ken jij de snoek? Evelien Salzmann van Stichting ANEMOON stelt hem kort aan je voor.

In het Nederlandse zoete water is de snoek (Esox lucius) een algemeen voorkomende soort. Het is een grote roofvis, waarvan de mannetjes tot 90 centimeter lang kunnen worden en de vrouwtjes tot wel 140 centimeter. Het lichaam heeft een langwerpige, torpedo-achtige bouw. De brede bek loopt plat uit en zit vol scherpe tanden. De rug- en de aarsvin staan ver achterop het lichaam, bijna symmetrisch tegenover elkaar.

De kleur van de snoek varieert van grijs, bruin tot groen, vaak met mooie goudkleurige vlekken en strepen. Dit goudgele kleurpatroon vervaagt naarmate het dier ouder wordt. Ze worden dan meer egaal en donkerder.

Snoeken hebben een voorkeur voor helder water, omdat ze hoofdzakelijk op het zicht jagen. Daarbij zijn jonge snoeken, zelfs tot een lengte van 70 centimeter, niet veilig voor hun grotere soortgenoten. Jonge dieren houden zich mede daarom vaak verborgen tussen de waterplanten. Snoeken jagen voornamelijk op andere vissen maar ook amfibieën, kreeftachtigen, jonge watervogels en knaagdieren behoren tot de prooidieren.

Laat je waarnemingen niet verloren gaan!

Vertel wat je hebt gezien, aan Stichting ANEMOON. Al ken je maar één soort, dan kun je al meedoen. Lees voor meer informatie ook ‘Citizen scientists helpen stichting ANEMOON – Jij ook?’.

Anemoon Stichting logo RGB_websiteTekst: Evelien Salzmann
Foto’s: Erik de Boer


Laat je waarnemingen niet verloren gaan!

Vertel wat je hebt gezien aan stichting ANEMOON. Al ken je maar één soort, dan kun je al meedoen. Lees voor meer informatie ook ‘Citizen scientists helpen stichting ANEMOON’.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief