Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wat gebeurt er tijdens het duiken met je trommelvlies?

Scubapedia_logo

Als het goed is, gebeurt er tijdens het duiken niet zo veel met je trommelvlies. Het trommelvlies scheidt het buitenoor (de gehoorgang) van het middenoor (waar de gehoorbeentjes zich bevinden).

Bij het duiken neemt de druk aan de buitenkant van het lichaam toe door de waterdruk (dus ook in het buitenoor). De druk in het middenoor moet gelijk gemaakt worden met het buitenoor. Dat gebeurt via de ‘Buis van Eustachius’, een verbinding tussen de neus-/keelholte en het middenoor. Als je afdaalt, moet er ‘extra lucht’ in het middenoor geblazen worden. Als je opstijgt, moet er lucht uit het middenoor weglopen. Dit proces heet ‘klaren’.

Als de druk in het middenoor lager is dan in het buitenoor (squeeze), dan wordt het trommelvlies naar binnen getrokken. Als de druk in het middenoor hoger is dan in het buitenoor (overdruk), dan wordt het trommelvlies naar buiten geduwd. Als er druk op het trommelvlies komt te staan, is dat goed voelbaar. Dit kan ook snel pijnlijk worden. Bij een te hoge spanning (zowel squeeze als overdruk) kan het trommelvlies scheuren. Maar als een duiker goed kan klaren, gebeurt er eigenlijk niet zo veel met het trommelvlies.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief