Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur

Saba haaienexpeditie 2019 – Naar de haaien

Van 15 tot en met 25 juli is Saba Bank het decor van een internationale haaienexpeditie. Onderzoekers uit diverse landen proberen meer te weten te komen over haaien en hun gedrag. En Linda Ferwerda is erbij voor DuikeninBeeld.

Mijn eerste blog schrijf ik in het vliegtuig naar Sint-Maarten. De expeditie is al begonnen. Een groot deel van het team is afgelopen weekend gearriveerd. Via de Whatsapp-groep heb ik het idee dat ik er al helemaal in zit.

In de afgelopen dagen heb ik dan ook van alles voorbij zien komen – van BRUV’s tot de draadjes op een klepje dat weer aangesloten moet worden op camera-apparatuur. Van satellietzenders die gekalibreerd moeten worden, tot datasheets en de rashguards die expeditieleider Irene voor alle teamleden in petto heeft. In mijn handbagage heb ik op het laatste moment nog een enorme lading batterijen gestopt – onmisbaar voor de apparatuur die bij het onderzoek wordt gebruikt.

Ik heb het makkelijk. Dat denk ik nu ten minste, Ik hoef geen onderzoek voor te bereiden, ik mag verslag doen, interviewen, meekijken en hopelijk met tijgerhaaien in het water liggen. Oh yeah! Ik ga naar de haaien. De Caribische rifhaai, de verpleegsterhaai, de zijdehaai en de tijgerhaai – wat gaan we de komende dagen over deze machtig mooie dieren leren?

Wat gaan de onderzoekers doen?

Ze gaan proberen om satellietzenders (tags) aan te brengen op tijgerhaaien. Deze tags zijn ontwikkeld door European Space Agency en moeten veel langer dan de bestaande tags op de haai blijven zodat er ook veel meer bekend wordt over het leefpatroon van deze tijgers. Maar we moeten ze wel eerst vinden!
Ook wordt gekeken naar stress bij haaien. Dit onderzoek wordt gedaan vanwege haaien die in gevangenschap, zoals in aquaria, leven. Bloedmonsters moeten het uitwijzen.
Kleinere haaien zullen worden bemonsterd om meer inzicht te krijgen in hun gedrag, hun voedingspatroon en hun komen en gaan op Saba Bank.
Er worden proeven gedaan met een camerasysteem dat het gedrag van verpleegsterhaaien rond en in kreeftenfuiken zal registreren. Het doel? Bijvangst beperken! Het mooie van dit onderzoek is dat het samen met de lokale vissers zal worden gedaan, ook zij willen geen haaien vangen.

Ik sluit dit blog af na aankomst op Saba. Op de achtergrond speelt Angelo van het expeditieteam op de joekelille. Ik heb er zin in. Laat de haaien maar komen!

Van 15 tot en met 25 juli organiseren de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV), de Saba Conservation Foundation (SCF) en de Nature Foundation Sint Maarten (NFSM) een internationale expeditie voor haaienonderzoek naar de Saba Bank in het Nederlandse deel van het Caribisch gebied.  In een serie blogs laten we je kennismaken met de haaien, de onderzoekers en hun projecten.

4 reacties

  1. Hi Linda,
    Eenmaal op Saba, die de groeten aan Tom van t’Hof. Tom is de man van de onderwaterparken, o.a op Bonaire, Curacao en Saba. Jelle, je vader en hij kennen elkaar nog uit hun (en mijn) Duikteam Manta tijd!. Tom en Heleen wonen opTroy Hill, achter The Bottom ietwat naar boven.

    REAGEREN
  2. Hi Linda! Heel veel plezier tijdens deze expeditie en ik hoop maar dat er goede waardevolle informatie uitkomt zodat de haaien nog beter beschermd kunnen worden. Sabine en ik nodigen je graag uit op de koffie als je terugbent. Tot gauw! Gr Dirck

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief