Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ronald Faber- Duikloze dagen op Gran Canaria

Het is oudejaarsdag 2015 en het is 25 graden. Gekleed in slechts een T-shirt, korte broek en teenslippers is duikreporter Ronald Faber op weg naar zijn jaarlijkse oudejaarsduik. Dit keer echter niet in een steenkoude Oosterschelde maar in de Atlantische Oceaan! Het beloofde 20 graden warme water werkt uitnodigend.

Datum December 2015
Locatie Gran Canaria

Sinds enige dagen verblijf ik op Gran Canaria met als doel de winter in Nederland, die maar niet van start wil gaan, te ontlopen. Eerder heb ik mijzelf uitgebreid voorbereid via het internet en heb gekozen voor ‘Davy Jones’ duikcentrum in het Oostelijk gelegen Aguimes, een autorit van 20 minuten vanaf mijn verblijf in Playa del Ingles verwijderd. Het eerste contact is teleurstellend. Het duikcentrum is voor enkele dagen volledig volgeboekt. Klaarblijkelijk hebben veel Europese duikers besloten de duikstekken in Egypte links te laten liggen en de Canarische eilanden als goed alternatief beoordeeld. Wat nu te doen? Een ander duikcentrum kiezen of bij het oorspronkelijke plan blijven en genoegen nemen met minder duiken? Ik besluit tot het laatste.
Via het internet heb ik mezelf goed laten informeren. Zo ben ik op de hoogte van de waarschijnlijke aanwezigheid van Engelhaaien die rond Gran Canaria hun paaigebied hebben. Het bewijs wordt geleverd tijdens mijn verblijf. In de nabijheid van het “Arinaga Marine Reservaat”, lokaal ook bekend onder de naam “El Cabrón” wordt een zwemster aangevallen door een haai. Alle speculaties ten spijt gaat het waarschijnlijk om een hitsige mannelijke Engelhaai. In ieder geval levert het voor de duikscene in Gran Canaria gratis reclame op, welke duiker wil ten slotte geen haaien spotten?

Als alternatief voor het missen van enkele duiken besluit ik, samen met mijn gezin, dolfijnen te gaan spotten. In allerijl wordt ingeschreven op een tocht de volgende dag vanuit de haven van Arguineguin de Atlantische Oceaan vertrekt. Dolfijnen 100% gegarandeerd!. Bij het kantoor waar ik de boeking deed zei de betreffende medewerker nog ‘Vergeet vooral uw camera niet! Er worden veel dolfijnen, Grienden en zelfs Bultruggen gespot!” Optimistisch worden we de volgende dag door de bus van de organisatie opgehaald. Behangen met foto- en videoapparatuur ga ik aan boord om drie uur later teleurgesteld weer voet aan vaste wal te zetten. Resultaat: geen dolfijn, griend of walvis gezien! Alleen kilometers blauw water. Toch mijn hoop maar richten op de duiken op oudejaarsdag! Meer daarover in mijn volgende report!

Foto 1: De wereldberoemde duinen van Maspalomas
Foto 2: De rotsachtige kust nabij Mogan
Foto 3: Uitzicht op Gran Canaria vanaf de oceaan

1 reactie

  1. Ziet er uit als een mooi eiland

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief