Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Reportagewedstrijd

Making the shot – mijn foto van het jaar

Soms heb je een idee, maar dan moet het nog wel worden gerealiseerd. Daniel Versteeg wist wat hij wilde. Hoe hij het voor elkaar kreeg, lees je in zijn verhaal dat hij inzond voor de Reportagewedstrijd.

NAD Lembeh Resort, een paradijs voor onderwaterfotografen was dit jaar het toneel van de Lembeh Photo Experience. 26 fotograferende duikers zijn samengekomen om te genieten van het onderwaterleven en om ’the shot’ van hun vakantie te maken.

Daniel_Versteeg_foto-1-nad-lembeh

Luchtfoto van NAD Lembeh (met dank aan NAD Lembeh)

Duik 6 van de Photo Experience is begonnen. Deze ochtend zou ik met de 45mm macrolens het water in gaan. Deze lens is ideaal voor het leven in Lembeh. Het kleine spul is met deze lens te fotograferen maar ook het wat grotere spul is goed in beeld te brengen. Zelf had ik ook een idee dat ik voor de vakantie reeds in gedachten had. Mijn idee was om een frogfish of een harige frogfish van achter uit te lichten met een flitser en met een tweede flitser los het oog uit te lichten met een snoot. Een snoot is een hulpstuk waarmee het licht van de flitser gebundeld wordt.

Na een half uur in de duik gebaart mijn gids Oksin naar een Snake Eel die met zijn kop uit het zand steekt. Langzaam aan zwem ik rustig naar dit schitterende dier. Wat mij opvalt, is dat ik ontzettend dichtbij kan komen. Super!
De eerste paar foto’s worden gemaakt en je kan hierin goed zien wat voor mooie gouden gloed deze dieren hebben.

Daniel_Versteeg_foto-2-snak-eel-normale-belichting

Snake eel met normale belichting

Ik wilde toen mijn idee van de frogfish uitvoeren op deze Snake Eel. Ik positioneer mijn rechterflitser van boven op de Snake Eel en zet hier een snoot op met een grote opening en maak de eerste foto. Helaas teveel flitskracht gebruikt  Ik stel de kracht van de flitser bij en plaats de flitser iets meer naar achteren zodat ik hem van boven en achter belicht. Wederom druk ik af en het resultaat is waanzinnig. Ik word behoorlijk enthousiast.

Daniel_Versteeg_foto-3-snake-eel-snoot-van-boven

Snake eel met snoot van boven

Ik pak mijn linkerflitser erbij en plaats de Retra LSD snoot. Met LSD wordt Light Shaping Device bedoeld. Deze snoot werkt met lenzen en men kan met passtukken de grootte van de bundel aanpassen. Ik maak de eerste foto en zie dat de bundel nog te groot is.

Daniel_Versteeg_foto-4-snake-eel-met-lsd-snoot-1

Snake eel met LSD snoot 1

 Ik pak een klein passtuk van mijn vest af en plaats deze in de snoot. Deze komt al dicht in de buurt. Hij is nog net niet klein genoeg.

Daniel_Versteeg_foto-5-snake-eel-met-lsd-snoot-2

Snake eel met LSD snoot 2

Gelukkig heb ik nog tijd genoeg en pas ik wederom het passtuk aan. Deze keer is de opening van de snoot precies goed. Nu is het alleen kwestie om de snoot perfect op op het oog uit te lichten. Ik haal uiteindelijk de flitser los van de cameraset om deze los met de hand te richten. Na het maken van enkele foto’s zit ik er helaas telkens net naast.

Daniel_Versteeg_foto-6-snake-eel-met-lsd-snoot-3

Snake eel met LSD snoot 3

Uiteindelijk heeft het maken van de uiteindelijke foto een kwartier geduurd. Het oog is perfect in de kleur goud uitgelicht en de Snake Eel heeft een gave zilveren gloed. Wat een waanzinnig contrast.

Daniel_Versteeg_foto-7-snake-eel-eindresultaat

Snake eel – eindresultaat

Terug op het resort laat ik de foto zien en krijg ik erg enthousiaste reacties terug. Voor deze duik had ik nooit verwacht dat ik deze foto zou maken. Het idee was er. De uitvoering daarentegen is geheel anders geworden. Wat is onderwaterfotografie toch ontzettend gaaf!!

Tekst en foto’s: Daniël Versteeg

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief