Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2020 – Marloes Otten

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het bijzondere jaar 2020 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Marloes Otten.

Seahorse city

Wij hadden het geluk begin dit jaar voor de corona-ontploffing nog op reis te geweest te zijn naar Mafia Island en Zanzibar in Tanzania. Dus alleen al om die reden stuur ik natuurlijk twee foto’s van daar in, de rest van het jaar is het bij Zeeland en zelfs een zoetwaterduik gebleven.

Deze foto van het zeepaardje is van een kantduik op Mafia Island. Recht voor het hotel loop je het water in, wel rekening houdend met de getijden omdat het anders echt hard stroomt. Daar kom je in de wereld van de vreemde wezens uit. Er zijn twee gebieden, die in principe goed in één duik bereikbaar zijn, Frogfish-town en Seahorse-city. Wij waren echter zo onder de indruk van alle verschillende zeepaardjes in de city dat we de eerste duik niet bij de frogfishes uitkwamen. Tientallen zeepaardjes, allerlei soorten op een klein gebied, dat is natuurlijk de droom van iedere onderwaterfotograaf. Stroming en wat stof maken fotograferen niet altijd makkelijk, maar wat een fantastische duikplaats is dat!

Doktersvis

Ook deze foto is gemaakt bij Mafia Island. De meeste duiken worden gemaakt in de grote baai, waar ontzettend veel te zien is. Bij goede omstandigheden is het ook mogelijk om door de Pass, die de baai met open zee verbindt, te duiken. Een bizarre ervaring, want op hoge snelheid spoel je door een smalle kloof, ondertussen allerlei vissen passerend en eindigend in een school barracuda’s die de ingang van de baai lijken te bewaken. Deze foto is voor mij typerend voor deze duik. Je gaat er op hoge snelheid langs, de vis zwemt tegen de stroming in, op de achtergrond proberen nog wat vissen hun plek in de stroming vast te houden. En je moet maar hopen dat je foto scherp is, want even terugzwemmen voor een herkansing zit er echt niet in. Ik ben gek op kleur in mijn foto’s en deze doktersvis is dan ook een dankbaar onderwerp.

Modelfoto met een plan

Vanaf maart zat reizen er natuurlijk niet meer in, maar gelukkig was er in Nederland ook van alles te zien. Toevallig zag ik tijdens een duik de spiegeling in de luchtbel onder de trap bij Den Osse. Omdat ik net had afgesproken dit jaar weer mee te doen aan het ONK onderwaterfotografie met het DuikeninBeeld-damesteam, leek me dat een leuke mogelijkheid voor een groothoek-met-model-foto. Ik schoot wat foto’s van de spiegeling en liet ze zien aan mijn ‘partner in crime’ voor het ONK, Lia. Zij zag het idee ook wel zitten en zo ontstond de unieke situatie dat ik werkelijk een PLAN had voor een wedstrijdfoto. Dat is uniek voor mij, ik zwem altijd gewoon rond en fotografeer wat ik zie. Voor deze foto hebben we niet alleen een oefenduik gemaakt om te kijken of het idee wel werkte, op de dag zelf hebben we er zelfs vier duiken aan besteed. In de vroege morgen was het licht niet goed, bij de volgende duik was het erg stoffig. De foto’s van de derde duik werden al beter, maar na een tussendoorduikje voor macrofoto’s, besloten we het nog maar een laatste keer te proberen.
Ineens was het water helder, het licht goed en werkte alles mee, het verschil met de eerdere foto’s die dag was enorm. Lia werd echter aangevallen door garnalen die dat geflits wel zat waren, een babysnotolf zwom voorbij maar moest genegeerd worden en lachen om krabben die de fotograaf aanvallen is ook niet toegestaan. We hebben ontzettend gelachen en flink moeten werken voor de foto en nu moet ik moet dus toegeven dat het hebben van een plan soms kan werken.

Deze foto is overigens niet de uiteindelijk geselecteerde foto voor de wedstrijd. Door de visjes bovenin is dit mijn persoonlijke favoriet, maar voor de wedstrijd mag niets bewerkt worden en de onderkant van deze foto is eigenlijk iets te donker. Toch blijven de visjes en de spiegeling van de ogen van Lia in deze foto me aanspreken. Technisch niet perfect, maar ik heb er wat mee.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2020.
Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.

Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

1 reactie

  1. Hallo Marloes. De foto met spiegeling is geweldig. Een mooi staaltje techniek gecombineerd met een prachtige kleurrijke compositie. Ik vind het de beste 🙂

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief