Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen / Reportagewedstrijd

Duiken in een grot bij een moerasgebied

Ayumi is in Brazilië tijdens de Olympische Spelen! Ze gaat haar eigen sportieve uitdaging aan. Met haar verhaal Duiken in een grot bij een moerasgebied doet ze mee aan de Reportagewedstrijd.

Ayumi_gruta_da-_agoa_azul
Na een vlucht van 11 uur naar Brazilië maakten wij ons klaar voor een roadtrip van wel 16 uur lang (enkele reis). Niet voor de Olympische Spelen. Wij vertrokken richting een moerasgebied dat 5x zo groot is als Nederland, waar ik 72 meter moest abseilen om mijn meest gelieve hobby te doen: duiken.

Grotten in Brazilië
Brazilië, het land van voetbal, stranden, samba en de Amazone. Alhoewel de Amazone alle aandacht trekt, is de Pantanal de grootste ‘hotspot’ van biodiversiteit van heel Zuid-Amerika en bevat daarom de hoogste concentratie van wilde dieren op het continent. Na 16 uur rijden kwamen wij aan in Bonito. Dit is een plaats in de staat van Mato Grosso do Sul, één van de topbestemmingen voor ecotoerisme in Latijns-Amerika.
Alle aanwezige planten en dieren zijn afhankelijk van het regen- en droogseizoen. Elk jaar vult zware regenval de lagunes en overstroomt 85% van het landschap (dit zal maar in Nederland gebeuren…Maastricht aan Zee). Door de zware regenval in en rondom de Pantanal is er veel watererosie en zijn er honderden grotten in de omgeving gevormd. Sommige met een intern en helderblauw meer. “Grotten en kristalhelder water”? Jazeker. Duikfanaten willen het liefst, met of zonder duikuitrusting, erin springen om te ontdekken wat er te zien is onder water.

Ayumi_kenzo_ikHet avontuur begint
Mijn avontuur was begonnen. Een avond voor de duik moest ik bij een klimhal een training voor abseilen volgen. “Waar ben ik mee bezig?” vroeg ik me af. Tijdens mijn training werd mij uitgelegd hoe ik tweemaal 8 meter omhoog moest. Bezweet als een gek en met hoogtevrees kwam ik bij het plateau boven. Waarop de instructeur lachend zei: “Morgen is de klim 9x langer, veel plezier!
De volgende ochtend reden wij richting de grot, Abismo Anhumas. Een grot ontdekt door een cowboy na een bosbrand en genoemd naar een vogelsoort. Om de natuur te behouden zijn er maximaal 20 personen per dag toegestaan, waarvan er 4 (gecertificeerd) mogen duiken. Om de grot van binnen te kunnen bezichtige, moet je eerst 72m abseilen (gelijk aan een gebouw van 30 verdiepingen!) waarna je een drijvend platform bereikt. Het kristalheldere water heeft de breedte van een voetbalveld en een diepte van 80 meter. Deze grot staat bekend om de meeste en grootste onderwaterpilaren ter wereld.

 

Het echte werk
Op de vroege ochtend werd ik gewekt en keek ik de diepte in zover het zwarte gat mij dat toeliet. Na het aantrekken van mijn klimuitrusting gierde de adrenaline door mij heen en mijn hart klopte in mijn keel. Hoogtevrees, als dit een olympisch sport was, had ik nu goud gewonnen. Wij mochten als eerste naar beneden. De gids sprak ons toe met een laatste opmerking: “Je duikuitrusting wordt door ons omlaag gebracht. Beneden zal de instructeur je naar het platform slingeren”, nog meer sensatie en niets meer is te gek. De afdaling was eerst door een kleinere opening van 1x1m en 10 m diep.
Eenmaal door het kleine gat kwamen we in een grotere ruimte. De grot was enorm! Op een hoogte van 20m hebben wij hangend van het uitzicht te genoten. Wat is de natuur toch prachtig. De gids beneden leek wel een mier. Drie meter boven het platform werden wij op de tel van 3 naar het platform geslingerd. Welkom in de kern van de aarde.

Ayumi_img_6777

Het water was zo helder dat het platform eerder leek te zweven. Tientallen pilaren die in miljoenen jaren gevormd zijn, kwamen ons vanuit het platfond tegemoet. Sommige pilaren torenden onder water wel 20 m onder ons uit. De kracht van de natuur, de perfectie, de stilte, waar men eigenlijk niks te zoeken heeft.

Te water
Na een korte boottour en na onze wetsuits aangetrokken te hebben stond ik klaar met een duiktank op mijn rug om het water in te gaan. Mijn derde zoetwaterduik ooit. In het water zwemmen er een aantal visjes en >60 m. bevinden zich albino zoetwatergarnalen. Eenmaal onder water geloofde ik mijn eigen ogen niet. Alsof ik me in een surrealistische omgeving bevond, het water was zo helder, het leek alsof ik zweefde. Wij gingen tot de maximale toegestane 18 meter diepte.

Ayumi_img_2886  Ayumi_img_2892

We zwommen om de pilaren heen, er tussendoor en er overheen. We volgden een duikroute gemarkeerd met een geel lijntje. Als je de zaklamp uitdeed, zag je hoe de lichtstralen het water doordrongen en de pilaren deed oplichten. Niet veel later zagen we ook een skelet.

Ayumi_ duiken_3
Ondanks mijn hoogtevrees was dit het echt helemaal waard. A once in a lifetime opportunity! Abismo Anhumas, diegenen die er al zijn geweest. plannen een terugkeer. Diegenen die het nooit hebben ervaren, weten nu wat ze missen!

Duikinformatie:
Diepte: 18 m.
Tijd: 35 min.
Temperatuur: 17oC.
Neopreendikte: 7 mm.

Ayumi_img_2906  Ayumi_duiken_1Ayumi_duiken_2

Tekst en foto’s: Ayumi Kuramae

Benieuwd naar de andere inzendingen die al gepubliceerd zijn, klik hier!

De Reportagewedstrijd wordt mogelijk gemaakt door:
la-pura-vista-banner                       bonaire-logo-400px

Ook meedoen? En kans maken op een reis voor twee personen naar Bonaire?
Wil je ook meedoen met de Reportagewedstrijd 2016? Dat kan! Tot en met 15 december kun je inzenden. Klik hier voor alle informatie.
Je maakt kans op een reis voor twee personen naar Bonaire, inclusief vlucht, accommodatie, duiken en autohuur.

LET OP!!!! DE REPORTAGEWEDSTRIJD IS NIET HETZELFDE ALS DE RUBRIEK DUIKREPORTER. ALS JE EEN EERDER GEPLAATST DUIKREPORT WILT INZENDEN VOOR DE REPORTAGEWEDSTRIJD, KAN DAT. JE MOET HET DAN OPNIEUW INSTUREN ZOALS IN DE VOORWAARDEN STAAT VERMELD.

9 reacties

  1. Als alle rapportages zo werden geschreven, dan worden ze veel vaker gelezen.

    REAGEREN
  2. Wat een bijzonder land Brazilië is! De bioversiteit is enorm en er heel meer zijn dan voetbal, stranden, samba en de Amazone. Wat leuk dat je veel in Pantanal heeft ontdekt.

    REAGEREN
  3. Hallo Ayumi,Ja hoor dit keer is het goed doorgekomen zoals je begrijpt.
    Wat een verhaal en wat een ervaring ik heb het ademloos gelezen en net wat je ook zegt wat is de natuur bijzonder mooi.
    Geweldig dat jij dit allemaal mag meemaken en aan ons kunt vertellen, en het is te hopen dat het nog heel lang zo mag blijven bestaan ,maak maar veel van deze verhalen en vooral mooie foto’s.Wij blijven je volgen.
    Groetjes, Meta en Fred

    REAGEREN
  4. Ayumi! Wat een leuk en bijzonder verhaal! Zo’n verhaal heb ik nooit eerder gelezen. Heel spannend en hopelijk maak jij een reis naar Bonaire binnenkort! Je hebt een bijzondere manier van vertellen en leuke foto’s maken.

    REAGEREN
  5. Ayumi, hoe zou je een trip naar de Pantanal indelen? Ik bedoel, hoeveel duikdagen en hoeveel dagen voor een wildlife trip? Blijkbaar zijn 4-daagse wildlife trips zowat de norm? Daarnaast heb je verschillende grotten en snorkelen in de rivieren… Kans om boto’s te zien? Mooie reportage !

    REAGEREN
    • Beste Stefan,

      Sorry dat ik niet eerder gereageerd had! Gelukkig kreeg ik een reminder van Linda.
      Onze reis bestond ongeveer uit 6 dagen eigenlijk (excl. 2 dagen voor de heen- en terugreis, per vliegtuig is dat natuurlijk korter), met eigen vervoer. Dus houd er rekening mee dat als je dat niet hebt, je ook extra kosten en tijd kwijt bent voor de tripjes die wilt doen. Gelukkig zijn alle trips goed op elkaar afgestemd dus dat moet goed komen. Ik zal even een paar foto’s plaatsen op mijn profiel, dan kun je een beetje spieken.

      Ik geef even snel een weergave van wat wij ongeveer op welke dag hebben gedaan:
      Dag 1: Snorkelen bij Rio da Prata. Hier laat je je meenemen door de stroming van de rivier. Je zou eventueel in de rivier zelf kunnen duiken, of in de Lagoa Misteriosa (Mysterieuze meer). Dat laatste raad ik zeker aan!
      Dag 2: Gruta Sao Mateus (prachtige formaties, ongelofelijk) en raften in Rio Formoso (super veel plezier).
      Dag 3: Fazenda San Francisco (wildlife spotten in een jeep) + Burraco das araras (het gat van de ara’s), soort van Cenote die gekoloniseerd is door ara’s (blauwe en rode, nog andere papegaaien).
      Dag 4: Gruta da Lagoa Azul (Blauwe grot, zie eerste foto van dit verhaal), ontzettend mooi om te zien!
      Dag 5: Parque Nacional da serra da Bodoquena. Wil je prachtige watervallen zien? Dan moet je hier zijn! Je bent een hele dag aan het hiken. Maar tegelijkertijd ben je bezig met jezelf afkoelen in de watervallen.
      Dag 6: Abismo Anhumas (mijn duikreport), mijn ouders zijn toen wezen snorkelen in de Rio Sucuri. Dit was een beetje te vergelijken met het snorkelen van mijn andere duik report (http://duikeninbeeld.tv/snorkelen-in-een-natuurlijk-aquarium/), hier was de begroeiing en het onderwater leven net iets anders.

      Dus ik zou zeker ongeveer uitrekenen dat je twee tot drie duiken naar kan maken. Ze zijn erg gelimiteerd aan x-aantal mensen per dag die graag willen duiken. Maar gelukkig zijn er niet veel mensen die gecertificeerd zijn of simpelweg niet het geld ervoor over hebben.
      Verder kan ik je ook wat tips geven over waar te verblijven en lekker te eten! Mocht je dat allemaal willen weten, stel dan gerust alle vragen die je nog erover hebt.

      Nou ik hoor het wel!

      Groetjes.

      REAGEREN
  6. hoi Ayumi, bedankt voor de uitgebreide respons! Ik ben naast duikliefhebber ook Latijns-Amerika fan dus deze info zal ik zeker nog gebruiken. Ik heb dus met plezier jouw reportages gelezen. Hoe heette de locale organisatie, dat lijkt me ook nuttig? Blijf zeker verhalen posten ! Groetjes!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief