Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Rene Weterings – Praktijkdag camera special Onderwatersport

Locatie Dreischor Reefballs

 

Eind mei ontving ik van Rob Aarsen (de nieuwe hoofdredacteur van het blad “Onderwatersport”) of ik wilde meewerken aan een special over digitale onderwaterfotografie. Natuurlijk hoefde ik daar niet lang over na te denken en zei meteen ja.

De geplande dag werd zondag 29 juni, dus vandaag is het dan zover. We spraken af om rond 9.30u te verzamelen bij DC de Grevelingen om daar eerst wat video opnamen te maken van het opbouwen van 3 soorten camerasets. Ik vertrek thuis ruimschoots op tijd weg en neem nog even de tijd om een tussenstop te maken bij duikstek Levensstrijd. Daar wilde ik toch eens even kijken hoe het er bij ligt na de aanpassingen. Binnenkort ga ik hier maar eens kijken. Uiteindelijk ben ik nog ruim op tijd op de afgesproken plek aanwezig.

Mooi op tijd arriveren ook Rob en Ryan en niet veel later is ook Marco aanwezig. Onder het genot van een bakkie koffie praten we even wat bij en nemen we onze spullen mee naar een leegstaande ruimte waar we ons werk kunnen gaan doen. De 3 camerasets bestaan uit een compact-, systeem- en spiegelreflexcamera. We stallen onze spullen uit op de tafels, zodat we daarna aan de slag kunnen gaan. De video opnamen zullen vrij beperkt zijn qua lengte, maar het moet nog wel “even” geschoten worden.

Een tafeltje met stoel en neutrale muur op de achtergrond wordt het decor. We beginnen met de compactcamera en gelukkig gaat dat vrij snel goed. Het is even onwennig om te worden gefilmd en zonder echte voorbereiding is het natuurlijk ook een stuk improviseren. Maar het gaat zo wel prima. De tweede set is de systeemcamera, voor mij een bekende set. We herhalen het trucje en al snel staat het er op. We moeten nu even verhuizen naar een andere ruimte, waar we de digitale spiegelreflex camera zullen doen. Dat is voor mij even wennen, want zo’n set is toch een stuk anders dan mijn eigen setje en ook flink wat groter en zwaarder. We filmen even kort de handelingen en besluiten daarna maar richting het water te gaan. Het is immers nog ochtend en het weer is beter dan verwacht, dus daar moeten we maar gebruik van zien te maken.

Opdracht-32_KL

De drukte bij de Kerkweg willen we mijden, dus we beslissen om richting Dreischor Reefballs te gaan. We rijden ieder voor zich naar de duikstek en onderweg bel ik even met mijn vrouw om wat bij te kletsen en te vragen hoe het thuis gaat met de kids. Onderweg geniet ik van het weer en het ritje door het Zeeuwse landschap. Als ik de duikstek nader, zie ik dat er een paar auto’s in de berm geparkeerd staan. Helaas, ook hier is het ontzettend druk. Het is nu eenmaal zondag en ik besef me dat we deze dag eigenlijk beter op een doordeweekse dag hadden kunnen plannen. Dit zal het zicht geen goed doen vrees ik en het zal daardoor bij de steiger ook erg druk zijn. De steiger moet namelijk het decor worden van de foto’s die ik zal gaan maken met de 3 verschillende sets.

Op de parkeerplaats kom ik Raymond nog net tegen, die gaat nog even een fotoduikje maken voordat wij te water zullen gaan. Rob, Ryan en Marco komen een paar minuten later ook aan en we zoeken een parkeerplaats. In de chaos die er is op de parkeerplaats, zijn er toch nog 2 plaatsen over. Ongelofelijk hoe mensen toch kunnen parkeren en zelf menen te weten wat er allemaal kan en mag. Er worden een aantal fatsoensnormen ruimschoots overschreden! Maar ja, duikers zijn ook maar gewoon mensen blijkt wel weer.

We maken ons gereed voor de duik en zorgen dat alle spullen mee naar de waterkant worden genomen, inclusief de 3 camerasets. Op en neer lopen lijkt ons niet nodig en zonde van de tijd. Ryan filmt eerst nog een stukje op de steiger en dan is het tijd om te water te gaan. Ook hier moet ik weer even een aanspraak doen op mijn geduld, want een aantal Frans sprekende duikers heeft blijkbaar niet het idee dat er misschien nog meer mensen langs willen om bij de trap te kunnen komen. Uiteindelijk kunnen we te water en duiken onder richting de steigerpaal.

Opdracht-36_KL

Rob lag er al iets eerder in en was bezig om zijn camera voor videografie in te stellen, want ook onderwater moesten een aantal video shots gemaakt worden. Mijn eerste foto’s zouden met de compactcamera worden gemaakt met diverse flitsinstellingen. Dit lukt best aardig met het bewuste setje en ik probeer er wat moois mee te maken. Het is natuurlijk heel anders dan mijn eigen set, maar goed het gaat er ook om dat ik de verschillen ervaar. Rob hangt naast me met zijn flinke domepoort om alles in beeld te krijgen.

Opdracht-104_KL

Op de steiger staat Marco klaar om mij de systeemcamera set aan te geven. Ook met deze camera ga ik aan de slag om met verschillende flitsinstellingen te fotograferen. Deze set is voor mij een stuk herkenbaarder, want het is immers nagenoeg hetzelfde als mijn eigen set, maar dan nieuwer. Dat gaat me dus wat beter af. Met de standaardlens er op is het wel weer even aanpassen, want meestal pak ik de 8mm fisheye en dat is wezenlijk anders dan een standaardlens. Met de diffusor van de compactcamera probeer ik nog te simuleren om met de interne flitser te werken bij deze set, maar dat gaat helaas niet. Het wordt dus tijd voor de digitale spiegelreflex set. Deze set is aanzienlijk groter en heeft veel meer knoppen op het onderwaterhuis, dus ik heb even moeite om mijn weg te vinden. Daarnaast moet ik nu werken met een hoekzoeker in plaats van de display en dat levert al met al even een hoop geprul op. Maar uiteindelijk heb ik het door en kan ik wat mooie tegenlicht opnamen maken. De zon laat zich inmiddels ook goed zien en dat lijkt door de hoekzoeker een mooi plaatje op te leveren.

Rob cirkelt om mij heen om de nodige video opnamen te maken en uiteindelijk wisselen we van camera, zodat hij wat modelfoto’s van mij kan maken. Ik besef me tijdens deze sessie dat model zijn bij onderwaterfotografie echt niet makkelijk is. Nu wist ik dat al wel, maar eigenlijk zou iedere onderwaterfotograaf zelf eens model moeten spelen om het te ervaren! Gelukkig heeft Rob vrij snel de benodigde foto’s en wordt het tijd om er uit te gaan. We liggen al weer zo’n dikke 2 uur in het water en nu is het mooi geweest.

Opdracht-89_KL

We bespreken de duik na op het terras, heerlijk in het zonnetje. Nog even maken we wat video opnamen om per cameraset kort samen te vatten wat mijn ervaring was. Daarna kunnen we aan de verzorging van de inwendige mens gaan denken, want we hebben allemaal best wel trek gekregen.

De verlate lunch…of het vroege diner smaakt erg goed en we praten nog wat over onze gezamenlijke passie. Moe maar voldaan nemen we hierna afscheid en gaan we richting huis. Ik hoop maar dat er van het geheel iets leuks te monteren valt…

Ik ben alvast erg benieuwd naar de special over digitale onderwaterfotografie, maar daarvoor moet ik nog even geduld hebben. Wel kan ik alvast terugkijken op een erg leuke dag met een leuk team!

Duik 544 (Dreischor Reefballs, zondag 29 juni 2014, 13.00u)
Max. diepte 5m, temp. 19gr.C., zicht 4m, duikduur 135min.

De foto’s in dit Duikreport zijn van Rob Aarsen 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief