Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Project Baseline Haarlemmermeer betrekt jeugd bij onderwaterleven

Het is altijd leuk om mensen kennis te laten maken met het onderwaterleven. Duikschool BlueWonder en Project Baseline Haarlemmermeer namen een groep tieners mee naar de Toolenburgerplas in Hoofddorp.

De jeugdnatuurclub GreenTeens van de heemtuin De Heimanshof te Hoofddorp gaat er regelmatig op uit om de natuur boven water te ontdekken. Maar wat er nu allemaal onder water te zien is, daar hebben de leden geen idee van. En dus werd het idee geboren om ze een keer mee te nemen in een lokale zoetwaterplas en hun daar de flora en fauna te tonen. Als snel was de samenwerking geboren tussen Project Baseline Haarlemmermeer, Duikschool BlueWonder en de Heimanshof.

Zondag 17 augustus was het zover. De weersvoorspelling: windkracht 5 en veel regen… moeten we het dan wel door laten gaan? Maar deze kinderen zijn voor geen kleintje vervaard en dus kwamen ze gewoon allemaal opdagen. Een korte briefing vooraf en daarna het water in. Na eerst wat gegil over koud water… was er al snel veel enthousiasme en waren de kinderen het water niet meer uit te krijgen. Fotograaf Cor Kuyvenhoven lag met zijn camera op de bodem en de ene snoekduik na de andere werd richting zijn camera gemaakt in de hoop het mooist in beeld te komen. Verderop zwommen ze heerlijk tussen het riet en boven de grote scholen vis van de Toolenburgplas. Na bijna een uur moest de laatste tiener met enige aandrang het water uit worden gedirigeerd. Wij vonden dat het nu wel genoeg was, ze had kippenvel op haar hele lichaam… maar ze was het er eigenlijk nog niet helemaal mee eens dat ze er uit moest.

8f3cc8e325

3b05e1c5f158bc2447af

Een paar reeds aangeklede kinderen en wat begeleiding had ondertussen wat planten en klein levend materiaal in een aquarium verzameld. Met z’n allen vertrokken we naar de Heimanshof om daar met warme thee, door een van de kinderen zelfgemaakt ijs en vooral een verwarming samen nog even onder de microscoop te kijken hoe alles er nu vergroot uit ziet. Een kort verhaal over Project Baseline resulteerde erin dat ze willen gaan helpen bij de schoonmaakduiken van Project Baseline Haarlemmermeer en er komt overleg over een Settle-project in hun ‘eigen’ vijver.

Volgend jaar gaan we zeker weer!

RTEmagicC_Snorkelen_FB_1.jpg

Foto’s: Cor Kuyvenhoven (openingsfoto en onder water), Jan Plukkel (laatste snorkelfoto)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief