Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Project Argo: Netten en een zeehond

Meters maken, dat is het idee bij de schoonmaak duiken in de middag. De haven van Krnica en het rif vlak om de hoek liggen vol met troep: zat werk te doen. 

We hebben al snel een makkelijk werkbare methode: twee duikers met scooters – dit keer Pascal en Cas – worden als eerste het water in gestuurd. Ze verkennen het rif en als ze een net zien liggen, schieten ze op die plek een boeitje. Dat is de plaats waar het tweede team naar beneden gaat. Met postzakken, hefballonnen en een paar flinke messen, dan kunnen ze meteen aan het werk.

RTEmagicC_argodag2-2.jpg

De scooteraars  zijn inmiddels al in geen velden of wegen meer te bekennen. Die hebben de jacht geopend op het volgende verspeelde net. Als ze dat gevonden hebben – en dat duurt nooit lang – dan gaat er opnieuw een boeitje naar boven. Tijd voor…? Precies, het volgende team.
Het is niet heel erg moeilijk om deze netten los te krijgen. Een kwestie van voorzichtig van de begroeide rotsen aftrekken, een beetje opfrommelen en in een postzak duwen, we snijden de boel slechts af en toe door als de kluwen te groot wordt en dan beginnen we weer opnieuw. Behalve netten vinden we ook andere dingen, zoals een verloren vishengel, plastic zakken en een lang stuk cave-line: ook duikers laten wel eens troep achter.
De fotografen in het gezelschap – de Italiaan Fabrizio die in Finland woont en de Duitser Sven die spontaan bij het project heeft aangehaakt – kijken hun ogen uit. Ze zien hoe Cas met een groot verspeeld anker loopt te zeulen. ,,Hier, alsjeblieft”, gebaart de Hollander naar een ander teamlid, Rutger. Die kan het gevaarte slechts met moeite in de postzak te proppen: helemaal vol. Sven raakt zelf ook enthousiast: hij komt met een hele verzameling glazen potten en flessen, die ook nog maar even in de overvolle zak worden gestopt. En dan kan er niks meer bij. Tijd om de boel omhoog te schieten.

Als we zelf na een lange langzame opstijging ook aan boord klimmen, loopt Fabrizio te stralen. Hij en zijn team hadden onder water een bijzondere
ontmoeting. Ineens kwam er een zeehond kijken wat ze aan het doen waren. Ontzettend zeldzaam: Maurizio Grbac van Krnica Dive gelooft het verhaal pas als hij de foto’s ziet. ,,Dat is beslist de enige zeehond in dit deel van de Adriatische Zee.”

RTEmagicC_argodag2-3_01.jpg

Ghost Fishing is een week lang in Istrië, Kroatië voor Project Argo, waarin ook Krnica Dive, Scuba Academie en Global Underwater Explorers meedoen. Acht duikers uit Nederland, Kroatië en Italië doen een poging om de MS Argo, één van de mooiste wrakken in de Kvernar Golf, te ontdoen van netten. Vijf dagen lang wordt ’s ochtends gewerkt op het wrak om dat voor elkaar te krijgen. Daar blijft het niet bij: ook op de riffen vlak bij de haven van Krnica ligt veel verspeeld vistuig. De duikers van Project Argo springen telkens ’s middags het water in om die troep uit zee te halen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief