Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Fedde Meijerink – Wrecks of Croatia

Een nieuwe Duikreporter… Fedde Meijerink dook op Koratische wrakken en maakte er een video van. Kijk hier!

Datum 11-7-2013
Locatie Rovinj Kroatie

 

Het was een half jaar na mijn laatste duik. De eerste duik was de Baron Gautsch. Na 6 maanden meteen 36 meter diep. Daar word je stoned van. Ik ben een week in Kroatië geweest. Ik heb vijf wrakken bezocht. De Baron Gautsch, Hans Schmidt, Giuseppe Dezza, John Gilmour en Maone. De Maone heb ik helaas geen beelden van.

De Baron Gautsch was een Oostenrijks-Hongaars passagiersschip gebouwd in 1908 opgebouwd uit vier dekken. Het schip volgde op 13 augustus 1914 haar gebruikelijke route tussen Triëst en Kotor toen het voor de westkust van Istrië, Kroatië, nabij Rovinj, op een zeemijn liep en binnen 10 minuten zonk naar een diepte van 42 meter. De Baron Gautsch staat bekend als de Titanic van de Adriatische zee.

De Hans Schmidt was een Oostenrijks-hongaars handelsschip dat zonk in 1898 na een botsing met de Capraia, een Italiaans schip. Door de crash brak het in 2, de boeg ligt 20 meter verwijderd van de achtersteven. Voor de crash was de Hans Schmidt 100 meter lang en 11 meter breed. Nu ligt het wrak op 32 tot 40 meter diepte en is bedekt met visnetten.

De Giuseppe Dezza was een oorlogsschip uit de tweede wereldoorlog, een torpedoboot, en is in 2 gebroken. Een groot kanon en geschut zijn nog te bewonderen.

John Gilmore is niet de echte naam van het schip, maar de namen van de rederij die het schip liet vervaardigen. Deze naam vond men terug op het wrak en zodoende heeft men het wrak aldus gedoopt door de lokale duikgemeenschap. Het schip liep meest waarschijnlijk op een mijn. Het wrak ligt op een diepte van 36 – 43 meter, zo goed als rechtop. Het is 65 meter lang en 8 meter breed. De twee masten zijn afgebroken en liggen naast het schip.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief