Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur / Nieuws

Project Argo: de resultaten

Ghost Fishing en Krnica Dive in Kroatië hebben zojuist Project Argo succesvol afgerond. In vijf duikdagen is het voorschip van het wrak MS Argo ontdaan van zware trawlernetten en ander verspeeld vistuig. Het duikteam van Ghost Fishing heeft ook een aantal schoonmaakduiken gemaakt op het lokale rif en in de haven Luka Krnica.

MS Argo
*Het wrak van de MS Argo ligt in de Kvarner Golf, een drukke scheepvaartroute naar de havenstad Rijeka. Het schip was een mijnenveger in de Tweede Wereldoorlog en werd in vredestijd omgebouwd tot koelschip. De tweede carriere duurde niet lang: op weg van Venetie naar Rijeka liep de MS Argo in januari 1948 op een zeemijn. Slechts een van de twaalf bemanningsleden overleefde. Het schip brak in twee stukken.
*Sinds 2001 wordt er op de MS Argo gedoken. De duikdiepte is 45-50 meter en voor ervaren duikers is een trip naar de MS Argo een onvergetelijke ervaring. Er was tot nu toe een maar: de grote hoeveelheid verspeeld vistuig op het wrak. Maurizio Grbac van Krnica Dive speelde al langer met het idee om de MS Argo schoon te maken. Ghost Fishing Sloot zich aan en Project Argo was geboren. In het project concentreerden de werkzaamheden zich op het voorschip van het wrak.

 

*in vijf duiken zijn er grote trawlernetten geborgen op de MS Argo. Het totale gewicht is zo’n 1500 kilo. Van de boeg en het voordek is daarnaast een enorm trawlernet met zware met staal versterkte lijnen en scheerborden losgesneden. Vanwege de enorme omvang van dit net, heeft Ghost Fishing in overleg met Krnica Dive besloten om dit net naast het wrak op het zand  te ‘parkeren’. De drijvers zijn er af gesneden en het net ligt nu vlak op het zand.

Rif en haven
*De grote hoeveelheid spooknetten op het lokale rif is een zorg. Het duikteam haalde elke middag flinke hoeveelhede vistuig naar boven. Onder andere kieuwnetten, driftnetten, longlines, sportvistuig (ook een complete hengel) en kreeftenkoien. Daarnaast ook veel glaswerk en plastic.
*De haven verdient ook aandacht. Tijdens een schoonmaakduik kwamen er opnieuw veel kreeftenkooien naar boven. Verder: gedumpte en verloren netten, autobanden, plastic, glaswerk en verloren ankers.
*Zowel rif en haven verdienen verdere aandacht. De schoonmaakduiken tijdens Project Argo waren slechts een druppel op de spreekwoordelijke gloeiende plaat. Er ligt nog een grote hoeveelheid spooknetten en ander verspeeld vistuig op de twee locaties.

Resultaat
Ghost Fishing is trots op de behaalde resultaten. Het succes is mede te
danken aan gastheer Krnica Dive en ander participanten in het project: Scuba
Academie en Global Underwater Explorers. Healthy Seas droeg eveneens een
steentje bij.

Toekomst
Ghost Fishing wil in de toekomst graag opnieuw aan de slag om het probleem
van spookissen in de Kvernar Golf in het noorden van de Adriatische Zee op
te lossen. Op de wensenlijst:

*Biologisch onderzoek naar zowel de negative als de positieve impact van de
netten op het onderwaterleven in de Adriatische Zee.
*Een voorlichtingsproject en zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden met de lokale vissers.
*Schoonmaak op het achterschip van de MS Argo.
*Een vervolgproject op de lokale riffen.

Foto’s: Fabrizio Tosoni en Sven Bender

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief