Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Patrick Lucas – Duiken in Raja Ampat

Patrick en zijn vrienden duiken vanaf de Ilike liveaboard onder bij Raja Ampat. Wat een ervaring! “De verscheidenheid én hoeveelheid aan leven bleek fantastisch.”

Ik had het Sir David Attenborough recent nog horen zeggen in Planet Earth III: “Raja Ampat heeft de grootste mariene biodiversiteit ter wereld”. En wie zijn wij om Sir David tegen te spreken? Maar nog veel liever dan een documentaire bekijken op tv, dompelen we ons graag zelf onder in die wereld.

Dus trokken we in december 2023 met een groep duikvrienden naar die regio met Dive Along. De trip was een hele onderneming, want je hebt 3 vluchten en dus ook flink wat geduld nodig om er te geraken, maar geloof me, het is het zeker waard! Begin- en eindpunt van de reis was de haven van Sorong. Onze thuis voor een achttal dagen: de liveaboard Ilike. Een duikcruise begint pas echt als je je schoenen afgooit en je smartphone, portefeuille en paspoort ergens in een lade achterlaat, en je enkel nog maar aan duiken hoeft te denken. Dat de Ilike een mooie, traditioneel gebouwde houten boot is, maakte de ervaring enkel authentieker.

We zijn ondertussen wel wat luxe gewoon op onze jaarlijkse trips, maar hoe we op deze boot in de watten werden gelegd, overtrof toch nog onze eerdere ervaringen. Het duiken ging via 2 tenders, en het enige waar we zelf voor moesten zorgen was dat we ons pak aanhadden, en ons masker en duikcomputer bij de hand hielden bij het opstappen. De gemonteerde flessen werden door de immer lachende bemanning netjes aan boord gebracht en neergeplant op de plaats die ons was toegewezen. Loodpockets en zwemvliezen? Bleven mooi op de tender. En je camera dan? Want tegenwoordig zeult de helft van de duikers wel een of ander apparaat mee? Die werden per tender in een mandje aan boord gebracht. Al het materiaal genummerd en met een kleurtje per groep gecodeerd. Alles verliep vlekkeloos. Het moet gezegd: de eerste dag waren we wat beschaamd, en wat onwennig dat we zelf zo weinig moesten doen, maar dat wende natuurlijk vlug.

De omgeving was prachtig, met tientallen en tientallen eilandjes, van kleine rotsjes met een enkel boompje erop tot grotere exemplaren, volledig door regenwoud overwoekerd. Maar we waren er natuurlijk vooral om onder water naar de natuur te kijken, en dat was overweldigend. De verscheidenheid én hoeveelheid aan leven bleek fantastisch. Gezonde koraalformaties, prachtig begroeide drop-offs en grote scholen vis. Voor de liefhebbers van macro was het ook een topreis, met dank aan de gidsen (4 gidsen voor 16 duikers!) die ons regelmatig wezen op de kleine diertjes waar we zo zouden voorbij zijn gedoken. Met als persoonlijke favorietjes de pygmee zeepaardjes, die we op verschillende plaatsen tegenkwamen. Qua groot spul waren er de manta’s, die op een paar poetsstations overvlogen. Op de meeste duikplaatsen werd met tijdslots gewerkt zodat we er steeds de enige groep waren. Zalig duiken zo!

Naast de – ik val in herhaling – enorme hoeveelheid vis konden we op deze trip nog een paar haaiensoorten afvinken die nog niet op ons lijstje stonden. De meesten zagen verschillende wobbegongs, meestal met opgekrulde staart ergens liggend op of tussen koraal, maar soms ook sierlijk zwemmend. En een paar gelukkigen zagen tijdens een nachtduik ook de zeer schuwe, kleine epaulethaai. Maar vooral dat elke duik kon boeien van begin tot eind maakte dit tot een regio waar we zeker nog eens moeten naar terugkomen.

Deze trip werd verzorgd door:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief