Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Pasen in zicht, toch maar weinig groene eitjes

Als duiker of strandwandelaar kan je de groene eikapsels van de gestippelde dieseltreinworm elk jaar weer vinden. Dit jaar is het aantal waarnemingen nog opmerkelijk klein, Peter vertelt…

In de late winter en het vroege voorjaar zijn in onze kustwateren jaarlijks talloze groene eikapsels van de gestippelde dieseltreinworm te vinden. Vorig jaar was dit rond deze tijd op de populaire duiklocaties als St. Annaland en de Zeelandbrug bij Zierikzee zeker ook het geval. Dit jaar is het aantal karakteristieke eikapsels dat hier wordt aangetroffen voorlopig nog opmerkelijk klein. Of dat aan de bizarre temperatuurwisselingen of aan de huidige relatief lage zeewatertemperatuur ligt is niet te zeggen.

De karakteristieke groene, bolronde eikapsels van de gestippelde dieseltreinworm zijn in de Oosterschelde, Grevelingenmeer en Veersemeer jaarlijks een terugkerend fenomeen dat de komst van het voorjaar duidt. Grote aantallen gestippelde dieseltreinwormen zouden nu te voorschijn moeten komen, paren en hun karakteristieke groene eikapsels produceren.


gestip_dieseltreinworm-ei-open
Eikapsel Gestippelde dieseltreinworm, Oosterschelde

Minder gestippelde dieseltreinwormen

Tot op heden is het aantal eikapsels dat in de centrale en oostelijke Oosterschelde wordt aangetroffen nog niet zo groot. Je zou kunnen denken dat dit mogelijk kan liggen aan het feit dat het zeewater nog erg koud is. En dat daardoor de invloed van de lente onder water nog niet groot is. Op basis van uitsluitend deze waarnemingen is het echter niet verantwoord om deze conclusie te trekken. Mogelijk hebben we gewoon te maken met een natuurlijke fluctuatie en is de gestippelde dieseltreinwormenpopulatie in de Zeeuwse Delta dit jaar minder groot dan de voorgaande jaren.

gestip_dieseltreinworm
Gestippelde dieseltreinworm, Oosterschelde 

Het aantreffen van deze groene eikapsels geeft de sportduiker een beetje een warm gevoel. Pasen staat voor de deur, het zeewater is aan het opwarmen en vanaf dan kan de zeewatertemperatuur alleen maar stijgen. Je kan er met wat goede wil zelfs een warm lentegevoel bij krijgen. Maar dit jaar blijft dat warme gevoel nog achterwege. Voorlopig worden maar relatief weinig van deze eikapsels aangetroffen. Wanneer wordt het nu eindelijk eens echt lente, denken wellicht ook de gestippelde dieseltreinwormen.

Strandwandelaars kunnen rond deze tijd de groene geleiachtige bolletjes ook aangespoeld aantreffen.

foto’s: Peter H. van Bragt

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief