Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Opvallend veel walvissen aangespoeld op westkust VS

Al ruim zeventig grijze walvissen zijn dit jaar dood aangespoeld op de westkust van de Verenigde Staten. Dat zijn er veel meer dan normaal.


Deskundigen denken dat het werkelijke aantal dode walvissen veel hoger ligt. Meestal zinken kadavers of spoelen ze aan in afgelegen kustgebieden waar ze niet worden gevonden.

Normaal spoelen aan de Amerikaanse westkust jaarlijks zo’n 35 grijze walvissen aan. «De kans bestaat dat de walvissen tijdens de laatste zomer in het poolgebied niet genoeg voedsel hebben gehad,» aldus een woordvoerder van de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

De grijze walvissen brengen de zomer door in het noordpoolgebied en vertrekken dan voor een 16.000 kilometer lange tocht naar de kust van Mexico, waar de dieren overwinteren. Tijdens de trek ten ze vlokreeften. Op de terugweg in het voorjaar zijn ze vrijwel altijd afgevallen door de reis, maar niet ondervoed, zoals de aangespoelde dieren.

Volgens onderzoekers worden er minder kalveren geboren als het ijs in de Beringstraat tussen Alaska en Rusland lang blijft liggen. De walvissen hebben dan minder tijd om zich te voeden en zijn daardoor minder dik als ze aan de reis naar Mexico beginnen. Maar het afgelopen jaar was het ongewoon warm in de Beringstraat en toch is er sprake van een grote walvissterfte. Wetenschappers denken dat er door het smeltende zee-ijs veel minder algen zijn, die weer de belangrijkste voedselbron van vlokreeften vormen. De vlokreeften zouden daarom verder naar het noorden zijn getrokken.

Bron: NOAA en NOS
Foto: NOAA FIsheries Western Coast

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief