Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

De ontwikkeling van de oorkwal

Kwallen zijn vaak niet de favoriete diersoort van een duiker, maar hoe dan ook, de ontwikkeling van de oorkwal is fascinerend. Ad Aleman heeft de verschillende stadia van de ontwikkeling in beeld gebracht.

Bijzonder is dat er bij de in Zeeland voorkomende oorkwal broedzorg plaatsvindt. Het vrouwtje draagt de bevruchte eitjes mee in daarvoor bestemde groeven waarin de larve zich ontwikkelt tot een volgroeide planula (gewimperde larve). Zodra de planula de moeder heeft verlaten, zoekt hij met behulp van trilharen voor de voortbeweging een geschikte ondergrond op. Bij voorkeur steen en schelpen, maar ook hout, plastic en andere materialen zijn geschikt, vooral als er schaduw is.  De larven hebben de neiging zich in de buurt van al aangehechte larven te vestigen.

Uit elke planula groeit een scyphopoliep. Deze ongeveer 1 cm lange poliep heeft lange tentakels, waarmee kleine kreeftachtigen worden gevangen. Bij voldoende voedselaanbod vindt er een snelle ongeslachtelijke vermeerdering plaats in de vorm van knopvorming. Hieruit groeit weer een zelfstandige scyphopoliep.

Wanneer de watertemperatuur gedurende de winter beneden een bepaalde waarde komt doet zich een interessant verschijnsel voor: strobilisatie. Binnen enkele weken wordt door middel van een herhaald afsnoeringsproces het lichaam van de poliep opgedeeld in een stapel kleine schijfjes die zich stuk voor stuk ontwikkelen tot kwallarven met een diameter van ca. 1,5 mm – de zogenoemde ephyra-larven. Uit deze larven ontwikkelen zich volwassen oorkwallen.

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt in een zoutwateraquarium met een vergrotingsfactor 3:1.

Knopvorming.

Start registratie van de scyphopoliep

+ 20 uur

+34 uur

+74 uur

+92 uur

+138 uur

+154 uur (1ste foto)

+154 uur (2e foto)

+164 uur (1ste foto)

+164 uur (2de foto)

+164 uur (3de foto)

+164 uur (4e foto)

Deze ephyra-larve van 2 mm zal uitgroeien tot een volwassen oorkwal.

6 reacties

  1. Mooi gedaan Ad!

    REAGEREN
  2. Ontzettend bijzonder om te zien. Daar heb je echt veel tijd aan besteed, schitterend.

    REAGEREN
  3. Mooi hoe dit in beeld is gebracht.

    REAGEREN
  4. Schitterend beeld verslag en uitleg. Bijzonder om zo te zien. Gaat een aardige tijd qua observeren in zitten. Prachtig

    REAGEREN
  5. Dank voor de reacties. Het was een boeiend en leerzaam project, waar veel tijd in zit. Het heeft ruim 3 maanden geduurd en heb in deze perioden enkele duizenden foto’s gemaakt die bijna alle allemaal in de prullenbak verdwenen. Het lastigste was een periode van meer dan 6 weken waarin er niets zichtbaars gebeurde.

    REAGEREN
  6. Zeer mooie foto’s ! Proficiat

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief