Octopus neemt licht waar met huid
Octopussen kunnen licht waarnemen met hun huid. De huid van de inktvissen bevat rodopsine, een lichtgevoelig eiwit dat ook in het netvlies van mensen voorkomt.
Zo blijkt uit twee nieuwe studies. Daarnaast reageren de cellen waarmee octopussen hun lichaamskleur aanpassen aan hun omgeving (chromatoforen) sterk op licht.
Dat melden Amerikaanse wetenschappers in twee artikelen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.
Kegeltjes
Octopussen beschikken over twee zeer goede ogen. Maar wetenschappers vermoeden al langer dat de dieren ook licht kunnen waarnemen via hun huid met specifieke eiwitten, omdat veel weekdieren dat ook kunnen. Deze organismen zijn verwant aan inktvissen.
Om eiwitten in het lichaam van octopussen te lokaliseren onderzochten twee Amerikaanse biologen van de Universiteit van Californië de huid van de dieren op moleculair niveau.
Ze vonden bewijs voor de aanwezigheid van rodopsine in de zenuwuiteinden van de dieren. Dit eiwit komt ook voor achter de staafjes en kegeltjes in het menselijk oog.
Donker
De wetenschappers hebben ook de reactie van de octopushuid op licht getest door stukjes weefsel af te nemen bij de dieren en onder een lamp te houden.
Zodra het licht op de huidstukjes viel, zetten de chromatoforen in het weefsel onmiddellijk uit. “Zo’n snelle reactie hadden we niet verwacht”, zegt hoofdonderzoeker Todd Oakley in de New York Times.
Het onderzoek toont aan dat octopussen niet alleen hun ogen gebruiken om hun lichaamskleur af te stemmen op hun omgeving: in zekere zin kan hun huidoppervlak ook worden gezien als een groot oog.